Dober dan obiskovalec. Dobrodošel na prijateljevanje.net. PRIJAVA | REGISTRACIJA
Seznam forumov Ostalo Smetišče

KUHARSKI RECEPTI

... teme brez smisla in ostala navlaka, ki ne spada med normalne forume. Vstop na lastno odgovornost!

KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a NAVIHANKA » 13 apr 2012, 15:01

ZELENJAVNE JEDI

Temeljni recept za kuhano zelenjavo: Zelenjavo otrebimo, operemo in primerno narežemo. Pristavimo jo v majhno količino vrele, slane vode. Kuhamo do mehkega, nato odcedimo Iz maščobe in moke naredimo svetlo prežganje in ga z zelenjavno vodo med mešanjem razkuhamo. Razkuhano prežganje naj vre 10-15minut, tedaj dodamo kuhano in odcejeno zelenjavo. Dobro prevremo.

Temeljni recept za dušeno zelenjavo: Zelenjavo otrebimo, operemo in primerno zrežemo. V vroči maščobi prepražimo čebulo, dodamo zelenjavo, prilijemo malo vode in pokrito dušimo. Solimo, po potrebi dodajamo tekočino. Malo preden je zelenjava mehka, jo pomokamo in še malo zalijemo. Zgostimo z malo moke ali maslom.

Temeljni recept za zelenjavo na maslu: Zelenjavo skuhamo v majhni količini slane, vrele vode in odcedimo. Razvrstimo jo na plošči in prelijemo z vročim maslom ali pa v ponvi segrejemo maslo in na njem na hitro prepražimo zelenjavo. Začinimo po okusu.

Kremna špinača

1 kg špinače, 1 skodelica slanega kropa, 50 g maščobe, 30 g moke, čebula, 1/4 l špinačne vode, sol, skodelica smetane ali mleka, muškatni orešček

Špinačo preberemo, dobro operemo in v majhni količini slanega kropa skuhamo in odcedimo, nato jo sesekljamo ali zmeljemo. Iz maščobe, moke in sesekljane čebule naredimo prežganje, mu dodamo špinačo in nekaj minut skupaj dušimo. Prilijemo špinačno vodo, solimo in gladko razkuhamo. Špinačo izboljšamo z mlekom ali smetano in muškatom.

Špinača v maslu

1 kg špinače, 50-75 g masla, sol

Mlado špinačo preberemo in dobro operemo. Liste po možnosti brez dodatka tekočine, le v lastnem soku, dušimo 5-10 minut. Dobro jih odcedimo, pustimo cele ali jih grobo sesekljamo. V vročem maslu jih prav na hitro prepražimo. Solimo.

Pikantna špinača

1 kg špinače, 1 debela čebula, 1 česnov strok, peteršilj, 40 g masla, 1 surov nariban krompir, sol, poper, muškatni orešek, limonov sok

Oprano špinačo dušimo v lastnem soku, odcedimo in sesekljamo. Fino sesekljamo tudi čebulo, česen in zelen peteršilj. Vse troje lahno prepražimo v maslu, dodamo špinačo, nariban krompir, prilijemo malo vode in skuhamo. Začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreškom in limonovim sokom.

Špinačin narastek

sestavine kot pri pikantni špinači (zgoraj)
Omaka: 60 g masla, 3 rumenjaki, 3/4 skodelice kondenziranega mleka, 100 g naribanega sira, 4 beljaki
Za gratiniranje: 2 v mehko kuhani jajci, 2-3 čebule, 200 g šunke

Špinačo dušimo po prejšnjih receptih. Pripravimo omako. Maslo razpustimo v vodni kopeli, dodamo rumenjake in kondenzirano mleko ter stepamo, da se zgosti v gosto omako. Vzamemo iz vodne kopeli in primešamo nariban sir. Beljake stepemo v trd sneg in ga zamešamo v omako, zatem tudi sesekljano špinačo. Zmes denemo v pomaščen model za narastke ali kar v kozico. Obložimo s polovicami mehko kuhanih jajc in gratiniramo 15 minut. Čebulo zrežemo na obročke in jih z rezanci šunke prepražimo ter s tem potresemo že gratiniran narastek. Zraven serviramo toast in paradižnikovo solato.

Palačinke s špinačo

sestavine kot za pikantno špinačo (glej zgoraj)
Testo za palačinke: 6 jajc, 1 ščep soli, 250 g moke

Špinačo dušimo kot za pikantno špinačo. Iz sestavin za palačinke naredimo žvrkljano testo in spečemo palačinke. Nadenemo jih z dušeno pikantno špinačo ter prepognemo.

Priloge: paradižnikova omaka, debelejše rezine salam.

Šunkini zvitki s sirom na špinači

sestavine kot za pikantno špinačo (zgoraj), 4 rezine kuhane šunke, 4 rezine sira, 1 jajce, drobtine, olje za cvrenje

Pripravimo pikantno špinačo. Rezine šunke obložimo z rezinami sira, zvijemo v zvitke in jih spnemo z zobotrebci. Paniramo v razžvrkljanih jajcih in drobtinah. Ocvremo v vročem olju. Sir se mora začeti razpuščati. Ocvrte zvitke zložimo na špinačo.

Priloge: krompirjev pire, paradižnikova solata.

Italijanski špinačni lonec

1 kg špinače, 50 g masla, 2 v trdo kuhani jajci, sol, muškatni orešek, 2 skodelici kuhanega riža, 125 g šunke, 2 žlici naribanega sira, 4 jajca, masleni kosmi

Špinačo preberemo, operemo, odcedimo, polijemo z vrelo vodo in pustimo nekaj časa, nato jo odcedimo in grobo sesekljamo. Maslo penasto umešamo, pridenemo grobo sesekljani jajci, sol, muškatni orešek. Riž zmešamo s sesekljano čebulo in naribanim sirom. Pomastimo model za narastek, nato pa zložimo po plasteh riž in špinače. Zgornja plast naj bo špinača. Na vrhu naredimo vdolbine, v vsako položimo eno surovo ubito jajce. Jed obložimo z maslenimi kosmi in jo v pečici dobro prepečemo (gratiniramo).

Korenček

750 g korenčka, 60 g masla, 1 ščepec sladkorja, 1/4 - 3/8 l tekočine, sol, 1 žlica moke, peteršilj

Korenček operemo, ostrgamo, ponovno operemo in zrežemo na kocke, ploščice ali ga naribamo. V maslu svetlo zarumenimo ščepec sladkorja, zalijemo, solimo, dodamo korenček in ga dušimo 30-60 minut. Po malem dolivamo vodo. Po želji ga lahko pomokamo, dobro prekuhamo in začinimo. Potresemo s sesekljanim peteršiljem. Mlad korenček je mehak v krajšem času, starega pa moramo dušiti dlje.

Korenček z grahom

500 g korenčka, 250 g graha, vse druge sestavine kot pri prvem receptu (zgoraj)

Korenček pripravimo kot zgoraj, grah zluščimo. Obe zelenjavi prepražimo na maslu, skupaj s ščepcem sladkorja. Prilijemo malo vode in dušimo. Ravnamo kot v prvem receptu. Lahko pa pripravimo vsako zelenjavo zase. Na ploščo ali v skledo damo v sredo korenček, okoli pa grah.

Mladi korenček

750 g mladega korenčka, 50 g masla, 1/4 l juhe ali vode, ščepec sladkorja, ščepec soli, peteršilj

Mlad korenček samo dobro operemo s krtačko in splaknemo. Majhne pustimo cele, večje zrežemo na kolesca. Prepražimo v maslu, zalijemo z juho ali vodo, začinimo, dušimo 30 minut. Potresemo s peteršiljem.

Grah s čebulo in slanino

1 kg graha v stročju, 60-75 g z mesom prerasle slanine, 1 drobna čebula, 1/2 skodelice juhe ali vode, sol,poper, maslena kroglica, 1 žlica kisle smetane

Čebulo drobno narežemo, slanino pa na kocke. Malo jo precvremo, dodamo zluščen grah, zalijemo z vodo ali juho, solimo in popramo. Dušimo 20-30 minut. Zgostimo z masleno kroglico, izboljšamo s smetano, po želji začinimo še z worcestrsko omako.

Zeleni grah

1 kg zelenega graha v luščinah, 50 g masla, 1 ščepec sladkorja, malo tekočine, sol, po želji žlico moke ali maslena kroglica

Zluščen grah dušimo skupaj s sladkorjem in maščobo, po malem zalivamo in dušimo 20-30 minut. Če želimo, lahko grah pomokamo ali vežemo z masleno kroglico, nekoliko zalijemo in prekuhamo. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Masleni grah

1 kg graha v stročju, 50 g masla, sol, peteršilj

Zluščen grah v slani vodi skuhamo in odcedimo. Na hitro ga prepražimo na maslu (sotiramo) ali ga z razpuščenim maslom polijemo. Grah iz pločevinke odcedimo in ga v vročem maslu na hitro prepražimo.

Mešana zelenjava

1 kg različne zelenjave, 60 g maščobe, 1/4 - 1/2 l tekočine, 1 žlica moke, muškatni orešek, peteršilj

Uporabimo razno zelenjavo: korenček, grah, cvetačo, stročji fižol, kolerabice, špargeljne. Otrebljeno operemo. Primerno narezano prepražimo na vroči maščobi (razen cvetače in špargeljnov), malo zalijemo, solimo. Dodamo cvetačo in špargeljne. Skupaj dušimo okoli pol ure. Na željo zgostimo z moko in dobro prevremo. Ponekod mešano zelenjavo lahko kupijo v konzervah

Kolerabica po dunajsko

4 kolerabice, slana voda, 50 g maščobe, 40 g moke,3/8 l zelenjavke, sol, 1 žlica smetane, peteršilj, muškat

Odstranimo liste in jim odstranimo večje žile. Glavico olupimo, zrežemo na kocke in skuhamo(lahko skupaj z listi). Kuhane liste sesekljamo. Iz maščobe in moke naredimo svetlo prežganje, ga zalijemo in razkuhamo z vodo od kuhanih kolerabic. Dobro prevremo, dodamo narezane glavice in zelenje. Okus izboljšamo s smetano, muškatom in peteršiljem. Solimo. Dobro prekuhamo.

Dušena kolerabica

4 mlade kolerabice, 50 g masla, 3/4 l tekočine, sol, 1 žlica moke ali maslena kuglica, peteršilj

Glavico olupimo in naribamo. Dušimo na maščobi z dodatkom tekočine in soli. Kolerabice lahko zgostimo z žlico moke že v začetku dušenja ali pa t masleno kroglico. Dušimo pol ure.

Stročji fižol v omaki

750 g stročjega fižola, šatraj,slana voda, 50 g masla, 30 g moke, 1 žlička čebule, 3/8 l zelenjavke, sol, poper, 1 žlica kisa, peteršilj

Fižol otrebimo,operemo in nato zlomimo na manjše kose. V slani vodi jih kuhamo skupno s šatrajem 20 - 30 minut in odcedimo. Iz maščobe, moke in čebule naredimo svetlo žganje, ga zalijemo s fižolovko(vodo v kateri se je kuhal fižol), razkuhamo in solimo. V omako vložimo fižol, popopramo, okisamo in začinimo s peteršiljem. Namesto šatraja lahko dodamo majaron.

Dušeno fižolovo stročje

750 g stročjega fižola, 50 g masla, 1/2 žličke čebule, šatraj, 3/8 l tekočine, sol, poper, peteršilj, po želji
ena žlica moke

Na vroči maščobi dušimo natrgan fižol in čebulo, po potrebi dolivamo malo tekočine. Solimo, popopramo, potresemo s peteršiljem. Dušimo pol ure. Med dušenjem lahko tudi pomokamo ali proti koncu dodamo maslo. Lahko k fižolu dodamo korenček, svežo papriko ali cvetačo in skupaj dušimo.

Stročji fižol s smetano

kuhan stročji fižol, peteršilj, drobnjak, sol, smetana

Vročem, kuhanemu fižolu dodamo drobnjak, peteršilj, sol in smetano ter dobro premešamo.

Stročji fižol v omaki

2 kg fižola brez nitk, 2 veliki čebuli, 5 korenčkov, 4 paradižnike, 2 papriki, olje, začimbe

Na čebulo , ki smo jo malo prepražili damo na koščke narezan paradižnik in papriko, malo prepražimo in dodamo na kose narezan fižol in korenček. Zalijemo z 1 l vode, dodamo majaron, žlico gorčice, 2 jušne kocke( lahko tudi vegeta), sol in poper. Pokrito dušimo, dokler se fižol ne zmehča, nato ohladimo in spravljeno v male posodice damo v skrinjo. Če želimo takoj uporabiti razžvrkljamo vodo z malo moke in kuhamo še 10 minut, ponudimo s kuhanim krompirjem.
Če želimo lahko tudi naredimo s testeninami tako da skuhamo polžke ki jih dodamo fižolovi omaki in lahko na koščke narezane hrenovke. Ponudimo kot samostojno jed.
Tudi lahko naredimo takole: 4 večje krompirje olupimo in skuhamo ter dodamo fižolovi omaki in prekuhamo. Iz mletega mesa , soli, popra, česna naredimo kroglice ki jih v olju opečemo. Na krožnike naložimo fižolovo omako in jo potresemo z kroglicami.

Por v omaki

1 kg pora, slana voda, 50 g maščobe , 30 g moke, 3/8 l zelenjavke, sol, muškat, 2 žlici kisle smetane

Por očistimo.Odstranimo mu slabe liste in operemo. Zrežemo na 2 cm velike kose in jih v slani vodi kuhamo 15 minut. Iz maščobe in moke naredimo svetlo prežganje, razkuhamo ga z vodo v kateri se je kuhal por. Solimo. Vložimo por , začinimo z muškatom, prevremo in dodamo smetano.

Dušeni por

1 kg pora, 50 g maščobe, sol, 1/4 l tekočine, maslena kroglica ali žlica moke, 2 žlici smetane, muškatni orešek, worcestrska omaka, vino

Por očistimo slabih in trdih zelenih listov, stebla razpolovimo, skrbno operemo in zrežemo na koščke, dolge nekaj cm. Dušimo jih na maščobi, ki jih prilijemo nekaj tekočine. Med dušenjem solimo in začinimo. Proti koncu kuhanja (okoli 20 minut) primešamo še smetano, nekaj kapelj worcestrske omake in malo vina.
Por lahko zgostimo s pomokanjem ali masleno kroglico.

Prepečeni por

1 kg pora, slana voda, 3-5 žlic naribanega sira, 2 žlici drobtin, masleni kosmi

Por očistimo slabih in zelenih listov ter operemo. Zelo debela stebla tudi po dolgem razpolovimo. Zrežemo na nekaj cm dolge kose, ki jih kuhamo v malo slane vode okoli 10 minut. Odcedimo. V pomaščeni model za narastke razvrstimo por, ga vmes potresamo z naribanim sirom in drobtinami. Po vrhu razvrstimo maslene kosme. Gratiniramo v vroči pečici 15-20 minut. Iz sira mora nastati po vrhu zapečena skorjica.

Šunkini zvitki s porom

750 g pora, slana voda, za vsak por tanka rezina šunke
Omaka: 20 g masla, 20 g moke, 1/4 l zelenjave, sol, muškatni orešek, 2 žlici smetane, nariban sir

Por očistimo, zelene dele odrežemo, operemo. Zelo debela stebla po dolgem razpolovimo. Pore zvežemo v snopiče in jih v slani vodi napol skuhamo (10 minut). Razvežemo in odcedimo. Pore zavijemo v rezine šunke, zvitke zložimo v pomaščen model za pudinge. Prelijemo z omako in potresemo s sirom. V vroči pečici gratiniramo 20 minut.

Omaka: Iz maščobe in moke naredimo svetlo prežganje, ga razkuhamo z vodo od pora, solimo in začinimo z muškatom. Nazadnje primešamo smetano.


Por z maslom

1 kg pora, slana voda, 750 g masla, po želji nariban sir

Nežna porova stebla očistimo, zelene dele odrežemo, operemo (debela stebla razpolovimo). Pore skuhamo v slani vodi (okoli 20 minut) in jih odcedimo. Še vroče zložimo na pogreto ploščo, polijemo z vročim maslom in potresemo s sirom.

Ocvrt por

750 g pora, slana voda, za vsak por ena rezina šunke
Za paniranje: moka, 1 jajce, drobtine, maščoba za cvrenje

Por očistimo, zelene dele odrežemo in por operemo. Vsako steblo počez razpolovimo. V slani vodi jih na pol skuhamo (10 minut) in nato odcedimo. Vsak kos pora zavijemo v šunko, paniramo in ocvremo. Zraven ponudimo bešamelno omako.

Por s paradižniki

1 kg pora, 100 g suhe slanine, 1 žlica moke, 1 žlica paradižnikove mezge, 1/4 l tekočine, sol, ščepec sladkorja, 3 žlice smetane

Por očistimo, operemo in zrežemo na koščke. V drobno narezani slanini ga najprej malo pražimo, nato dušimo, primešamo paradižnik in zalijemo. Začinimo s soljo in sladkorjem ter dušimo do mehkega (20 minut). Nazadnje primešamo smetano.

Brstični ohrovt

750 g brstičnega ohrovta, slana voda, 40 g maščobe, 30 g moke, 3/8 l zelenjavke, sol, muškatni orešek

Brstičke kuhamo v slani vodi 20 minut in odcedimo. Iz maščobe in moke naredimo svetlo prežganje, ga razkuhamo z vodo od kuhanja brstičev, solimo in dodamo brstičke. Začinimo z muškatom in prevremo.

Dušeni ohrovtovi brstički

750 g ohrovtovih brstičkov, 50 g masla, 1/4 - 3/8 l tekočine, sol
Po želji: maslena kroglica, 1 žlica moke, muškatni orešek, worcestrska omaka

Brstičke operemo in mokre damo na vroče maslo. Dušimo, vmes prilivamo malo tekočine (čas dušenja okoli 20 minut). Zgostimo s podmetom iz moke in žlico mrzle vode ali z masleno kroglico. Začinimo z muškatom in worcestrsko omako.

Ohrovtovi brstički s šunko

iste sestavine kot pri dušenih brstičkih (glej zgoraj), 100-150 g kuhane šunke

Pripravimo jih kot dušene brstičke. Preden jih damo na mizo, zamešamo vanje na rezance narezano šunko.

Ohrovtovi brstički v maslu

750 g ohrovtovih brstičkov, slana voda, 50-75 g masla, 2 žlici sira

Ohrovtove brstičke skuhamo v slanem kropu (okoli 20 minut) in jih odcedimo. Razvrstimo jih na pogreto ploščo ali v plitvo skledo in prelijemo z vročim maslom, po želji potresemo še z naribanim sirom.

Prepečeni ohrovtovi brstički

750 g ohrovtovih brstičkov, slana voda, 100 g suhe slanine, 250 g paradižnikov, sol. 3-5 žlic naribanega sira, drobtine, masleni kosmi

Brstičke operemo in nato na pol skuhamo v slani vodi (okoli 10 minut). Odcedimo. V pomaščeni model za narastke denemo na kocke zrezano slanino, po vrhu pa brstičke. Obložimo z rezinami olupljenega paradižnika. Solimo, potresemo s sirom in drobtinami. Po vrhu razvrstimo maslene kosme. Gratiniramo v vroči pečici 15-20 minut.

Narastek iz ohrovtovih brstičkov

750 g ohrovtovih brstičkov, slana voda, 100-200 g šunke
Po želji: 250 g paradižnikov
Bešamelna omaka: 20 g masla, 20 g moke, 1/4 l mleka, sol, nariban parmezan

Brstičke v slani vodi na pol skuhamo (okoli 10 minut) in odcedimo. V pomaščen model za narastke naložimo izmenično brstičke, sesekljano šunko in bešamel. Po želji vlagamo vmes še paradižnikove rezine. Potresemo s parmezanom in v vroči pečici gratiniramo 15-20 minut.

Bešamelna omaka: Na maslu moko lahno prepražimo, počasi zalijemo z mlekom (ali pol mleka, pol vode od kuhanja brstičev) in razkuhamo. Začinimo in dobro prevremo.

Cvetača v omaki

1-2 cvetači, slana voda
Prežganje: 50 g masla, 40 g moke, 1/2 l zelenjavke, sol
Po želji: smetana, limonov sok, 1 rumenjak

Cvetačo razdelimo na cvetke, jih operemo in v slani vodi kuhamo 15-20 minut. Iz masla in moke naredimo svetlo prežganje in ga počasi razkuhamo z vodo, v kateri so se kuhale cvetačne cvetke. Solimo. Dobro prevremo, da se omaka zgosti. Po želji jo izboljšamo s smetano, limonovim sokom in rumenjakom. Vložimo cvetke, omaka ne sme več vreti. Jedi lahko dodamo tik pred serviranjem košček svežega mesa.

Cvetačni narastek

1-2 cvetači, slana voda, 100-150 g šunke
Omaka: 20 g masla, 20 g moke, 1/4 l zelenjavke, sol, smetana, limonov sok, 1 rumenjak
Po želji: nariban parmezan

Cvetačo razdelimo na cvetke in operemo. V slani vodi jih na pol skuhamo (okoli 10 minut) in odcedimo. V pomaščen model za narastke zložimo izmenično cvetke, na rezance narezano šunko in omako. Potresemo s parmezanom. Gratiniramo 15-20 minut v vroči pečici.

Omake: Iz masla in moke naredimo svetlo prežganje in ga počasi razkuhamo z vodo, v kateri smo kuhali cvetačo. Solimo. Prevremo, da se omaka zgosti. Izboljšamo jo z limonovim sokom in legiramo s smetano in rumenjakom. Omaka mora biti precej gosta.

Cvetača v pečici

sestavine so iste kot pri cvetači v omaki; prepražene drobtine, nariban sir, peteršilj

Cvetačo operemo, očistimo in pustimo celo. Položimo jo za pol ure v slano vodo, da izleze mrčes. V slani vodi jo nato počasi kuhamo okoli 20 minut in odcedimo. Iz masla in moke naredimo svetlo prežganje, ga razkuhamo z vodo, v kateri smo kuhali cvetačo, solimo in kuhamo, da se omaka nekoliko zgosti. Začinimo z limono ter legiramo s smetano in rumenjakom. Cvetačo položimo na pomaščen model za narastke, prelijemo z omako in potresemo z drobtinami. Gratiniramo v vroči pečici 15-20 minut. Pred serviranjem cvetačo potresemo z naribanim sirom in sesekljanim peteršiljem.

Cvetača z maslom in drobtinami

1-2 cvetači, slana voda, 75-100 g masla, 4 žlice drobtin

Cvetačo očistimo in pustimo celo. Položimo jo za pol ure v slano vodo, da izleze mrčes. Nato jo v slani vodi, ki ji prilijemo malo mleka, kuhamo okoli 20 minut. Iz vode jo previdno dvignemo z lopatico. Položimo jo na pogreto servirno ploščo in zabelimo s prepraženimi drobtinicami ali samo z vročim maslom.

Prepečena cvetača

1-2 cvetači, slana voda, 5 žlic naribanega sira, 2 žlici drobtin, masleni kosmi

Cvetačo razdelimo na cvetke, jih operemo in na pol skuhamo v slani vodi (okoli 10 minut). Odcedimo. Cvetke zložimo v pomaščen model za narastke, potresemo jih s sirom in drobtinami in obložimo z maslenimi kosmi. V vroči pečici gratiniramo 15-20 minut.

Ohrovt

1 kg ohrovta, slana voda, 50 g maščobe, 30 g moke, malo čebule po želji, 1/4 l zelenjavke, sol, muškatni orešek

Ohrovt očistimo, mu izrežemo močna rebra in ga operemo. V slanem kropu ga kuhamo 25 minut. Odcedimo. Na deski ga na grobo zrežemo ali ga zmeljemo. Iz maščobe in moke pripravimo svetlo prežganje, dodamo ohrovt in dušimo 5 minut. Zalijemo z vodo (od kuhanega ohrovta) in začinimo. Dobro prekuhamo. Grobo narezan ohrovt lahko le dušimo v maščobi, moke mu ne dodamo.

Kitajsko zelje

1 kg kitajskega zelja, 40 g maščobe, 60 g slanine, 1/2 čebule, malo juhe, 1 žlica moke, sol, muškatni orešek
Uvele liste potrgamo, glavice prerežemo po dolgem, na polovico, štorčke izrežemo. Hitro operemo in nato zrežemo na tanke rezance. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo zelje, prilijemo malo juhe in dušimo 20-25 minut. Vežemo s podmetom. Solimo in začinimo z muškatnim oreškom.

Kodrasto (zeleno) zelje

sestavine kot pri ohrovtu

Liste operemo, nato osmukamo. Nadaljnja priprava je razvidna pri ohrovtu.

Rdeče zelje

1 kg rdečega zelja, 50 g maščobe (svinjske ali gosje masti), 2-3 jabolka, 1 žlica sladkorja, 1 žlička čebule, 1/4 - 1/2 l vode, sol. 1 lovorov list, 1-2 klinčka, 2 žlici kisa, 1 žlica moke, 2 žlici brusnic, 1/2 skodelice rdečega vina

Zelje otrebimo, operemo, zrežemo ali naribamo. V maščobi prepražimo sesekljano čebulo in sladkor, dodamo zelje in na rezance narezana jabolka. Malo zalijemo, solimo, začinimo z lovorom in klinčki. Okisamo. Dušimo 30-45 minut. Vmes večkrat prilijemo malo vode. Zelje lahko tudi pomokamo. Nazadnje mu primešamo brusnice in vino. Brusnice okus lepo zaokrožijo, nadomestimo jih z ribezovimi jagodami ali želejem, ali pa dodamo več jabolk. Na vrhu zelja lahko dušimo še pest maronov, ki jih prej olupimo.

Zelje po bavarsko

1 kg belega zelja, 50 g maščobe (slanine), 1 žlička sladkorja, čebula, kumina, sol, 1/4 - 1/2 l tekočine, 2 žlici kisa, 1-2 žlici moke

Zelje operemo, naribamo ali narežemo. V vroči maščobi (slanini, svinjski ali gosji masti) zarumenimo sladkor in sesekljano čebulo, dodamo zelje in kumino. Solimo, zlijemo in dušimo. 10 minut pred koncem dušenja okisamo in zgostimo s podmetom. Skupni čas priprave je 45 minut.

Vinsko zelje

1 kg belega zelja, 40 g maščobe (slanine), 1 žlička sladkorja, 1 čebula, 2 jabolki, 1/4 l tekočine, sol. 1 skodelica belega vina

Pripravimo ga po prejšnjem receptu, le brez moke. Proti koncu ga začinimo z vinom.

Kislo zelje

750 g kislega zelja, 60 g maščobe, 1 čebula, česen, 1/2 l tekočine, brinove jagode, 1 žlička kumine, lovor

V vroči maščobi zarumenimo sesekljano čebulo in česen, dodamo razrahljano zelje, kumino , lovor in brinove jagode. Dušimo 10 minut, zalijemo z vročo tekočino in dušimo eno uro. Proti koncu kuhanja primešamo nekaj surovega zelja. To ni samo zdravo temveč izboljša okus. Dušimo le nekaj minut. V zelju lahko kuhamo svežo ali suho slanino. V tem primeru zmanjšamo količino maščobe.


Ogrsko kislo zelje

750 g kislega zelja,50 g masti, 125 g prekajene svinjine, sol, česen, lovor, 2 klinčka, 3 brinove jagode, 40 g maščobe, 250 g čebule, 1 žlica moke, 1 skodelica kisle smetane, 2 žlici paradižnika, 1-2 žlici moke, 1ščepec soli in sladkorja

Prekajeno meso zrežemo na kocke in jih v vroči maščobi opečemo. Dodamo polovico kislega zelja,česen, lovor, klinčke, brinove jagode, sol. Zelje dušimo v lastnem soku 20 -25 minut. V drugi posodi prepražimo na maščobi sesekljano čebulo. Ko postekleni , jo pomokamo, prilijemo smetano, dodamo paradižnik, papriko, sol in sladkor. Dobro zmešamo in dodamo drugo polovico zelja. Pokrito dušimo 15 minut. Zelje iz obeh posod zmešamo. Zraven ponudimo cmoke ali krompirjev pire.

Jajčevci na žaru

4 velike jajčevce, olje, sol, poper, česen in malo kisa od vloženih kumaric

Jajčevce operemo, osušimo in neolupljene podolžno razrežemo na rezine, opečemo na žaru. Opečene solimo. Popopramo, potresemo s česnom, polijemo z oljem in kisom. Damo v hladilnik vsaj eno uro pred serviranjem. Ponudimo s kruhom, pršutom ali mesom pečenim na žaru

Jajčevci za posebno priložnost

2 večja jajčevca, 20 dag skute, 3 žlice kisle smetane, 8 dag sira, 2 žlici parmezana, sol, drobnjak

Jajčevce opečemo na žaru kot v prejšnjem receptu, solimo, pokrijemo in pustimo da stojijo nekaj časa. Skuto zmešamo z sirom, smetano in parmezanom, vse skupaj po okusu solimo. Na vsako rezino jajčevca damo nadev in zvijemo. Ponudimo s kruhom.

Popečeni jajčevci v omaki

večje jajčevce, olje, čebulo, rdečo vino, 2 dcl kečapa, jušno kocko, malo gorčice, svežo baziliko in nekaj žlic parmezana

Jajčevce operemo in podolžno razrežemo na štiri dele, solimo jih in na vročem olju z vseh strani. Damo na papir da se odcedi. Shranimo jih na toplo. Na olju prepražimo čebulo, vmes jo nekajkrat zalijemo z vodo, da razpade. Prilijemo 1 dcl vina, kečap, solimo, popopramo, dodamo baziliko, gorčica, jušno kocko in 2 dcl vode, kuhamo 5 minut, nato zlijemo omako v pekač, po njej pa porazdelimo jajčevce tako da so z olupkom spodaj. Potresemo z parmezanom in pečemo v pečici 10- 15minut.

Polpeti iz bučk

Za 2 osebi : 150 g belega kruha, 2 čajni žlički limoninega soka, 2 male čebuli, nekaj listov bazilike, 2 jajca, sol. Poper, 2 bučki, olje za praženje, 2 lončka jogurta, 2 stroka česna, nekaj listov bazilike

Čebulo narežemo na drobno z nekaj listi bazilike, kruh (nekaj dni star) nadrobimo v limonin sok. Dodamo jajca, solimo in popopramo, bučke operemo in naribamo v maso (mlade bučke ribamo neolupljene) in vse skupaj zmešamo.Oblikujemo polpete in jih spečemo. Preostalo baziliko narežemo na tanke rezance, jogurt gladko zmešamo in začinimo s stisnjenim česnom, soljo, poprom in baziliko. Z omako prelijemo polpete.
Pečene bučke z gorgonzolo

Za 6 oseb: 2 bučki, 50 g gorgonzole, 10 manjših paradižnikov,parmezan in poper.

Bučke operemo, zbrišemo in narežemo na 1 cm debele kolobarčke, malo izdolbemo in napolnimo z koščki gorgonzole. Oprane zrele paradižnike narežemo na tanke rezine in jih položimo na bučke. Potresemo sveže naribanim parmezanom, dodamo malo popra in popečemo na žaru 5 minut.

Polnjena paprika z feta sirom in koruzo

4 velike rumene paprike,čebula,žlica olja,500gr pretlačenega paradižnika(iz pločevinke)250 gr koruze,200 gr feta sira,100gr kisle smetane,100 gr drobtin,žlico peteršilja,šopek mlade čebule,sol,poper,100ml belega vina,3 paradižnika cela
Na olju spražimo čebulo,dodamo 100gr paradižnika,koruzo,narezan sir,kislo smetano,drobtine in peteršilj in mlado čebulo narežimo na kolobarčke in dodamo k nadevu.
Z nadevom filamo paprike,ki smo jih oprali in očistili sredino in jih postavimo v pekač.zalijemo z vinom in preostalim paradižnikom.Pečemo 25-30 minut na 180° .Paradižnik in preostalo čebulo narežemo in dodamo v omako.

Zdrobovi zrezki

Krompir narežemo na tenke listke, korenje na palčke in damo kuhati. Na olju prepražimo čebulo in solimo. Faširano meso damo na čebulo. Mešamo da je meso lepo razdvojeno. Zdrob skuhamo v mleku ( po navodilu na vrečki ). Mesu dodamo baziliko, peteršilj, česen in poper., ter dobro premešamo. Krompir in korenje dobro pretlačimo, dodamo gresu. Ko se meso ohladi dodamo 2 jajci in vse zmešamo z korenjem in krompirjem. Lahko z mešalnikom mešamo v gladko maso. Iz mase ( ki smo jo pustili stati v hladilniku 30 minut ) naredimo zrezke in jih spečemo. Na olju segrejemo ketchap in ga polijemo po zrezkih.
NAVIHANKA
 


Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a NAVIHANKA » 13 apr 2012, 15:02

TESTENINE

Makaroni ali špageti

Makarone ali špagete skuhamo v slanem kropu, odcedimo.razgrejemo maslo in testenine prepražimo ter jih potresemo z naribanim sirom.

Švicarski rezanci

300 g širokih rezancev, makaronov ali špagetov, 3 jajca, 1/4 l smetane, 50 g naribanega sira

Široke rezance skuhamo v slanem kropu, odlijemo in dobro odcedimo. Jajca razžvrkljamo v smetani in primešamo sir. Stepemo in segrejemo ne sme zavreti. Tako dobljeno maso zlijemo po rezancih. Jed postavimo za nekaj minut v pečico.

Sirovi vodni žličniki

750 g moke, 4-5 jajc, sol,, 1/4 l mlačne vode, slan krop, 40 g masla

Iz moke, jajc, soli in mlačne vode naredimo testo in ga dobro stepamo, da začne delati mehurje.Testo potisnemo v krop skozi cedilo,ki ima večje luknje
Kuhane odcedimo, preplaknemo pa jih ne. takoj jih denemo na krožnik in potresemo z naribanim sirom.

Zraven serviramo solato.

S sirom popečeni makaroni

300 g makaronov, slan krop, 100 - 150 g naribanega sira, 1/2 l mleka, kosi masla

Makarone nalomimo in jih v slani vodi napol skuhamo in odcedimo. Pomešamo jih z naribanim sirom in denemo v pomaščen pleh. Polijemo jih z mrzlim mlekom in obložimo z kosi masla. V srednje vroči pečici pečemo 45 minut. Ponudimo k pečenkam ali kot samostojno jed s solato.

Rezanci s šunko

300 g rezancev, 20 - 40 g maščobe,200 g surove ali kuhane šunke ali kuhanega suhega mesa,2- 3 jajca, 2 žlici mleka ali smetane, drobnjak, 2 žlici parmezana

Drobno sesekljano šunko prepražimo v maščobi. Dodamo kuhane rezance in jih nekoliko prepražimo. Mleko(ali smetano), sol in jajca razžvrkljamo, zlijemo po rezancih in pečemo kakih 10 - 15 minut. Potresemo z drobnjakom ali parmezanom. Zraven ponudimo paradižnikovo omako ali zeleno solato.

Narastek iz rezancev, šunke in sira

250 g širokih rezancev ali makaronov, slan krop, 100 g naribanega sira, 150 g šunke, 2 - 3 jajca, 1/4 l kisle smetane, sol, muškat, drobtine

Rezance ali makarone na pol skuhamo in odcedimo. Naložimo jih neizmenično z naribanim sirom(plast makaronov, plast sira in šunke) v pomaščen pleh. Pečemo 10 minut v dobro ogreti pečici. Razžvrkljamo jajca, smetano, muškat in sol. Polijemo po rezancih in jih obložimo še z maslenimi koščki ter potresemo z drobtinami. Pečemo še 20 minut. Zraven ponudimo paradižnikovo omako ali solato.

Testenine s paradižnikom I

350 g testenin, 500 g zrelih paradižnikov, bazilika,, 3-4 česna, olje, rdeč feferon

Na olju prepražimo česen in feferon, dodamo paradižnike (ki smo jih olupili), solimo in dušimo 20 minut. Testenine skuhamo, precedimo in jih zmešamo z paradižnikom. Nastrgane liste bazilike potresemo testenine, lahko pa dodamo sir.

Testenine s paradižnikom II
400 g špagetov, 100 g čebule, 2-3 stroka česna, 100 g paradižnikove mezge 50 g črnih oliv, 2 žlici olivnega olja, 200 g gomolja zelene, 2 kocki juhe, muškat
Na olju dušite čebulo in gomolj zelene , ki je naribana. Primešajte mezgo, česen kocki juhe, začimbe po želji in okusu in drobno narezane olive, vode pa prilijte toliko, da zgosti omako.

Omaka za špagete

Por, 2 konzervi tunine, 2 velika zrela paradižnika, malo bazilike, 35 dag špagetov in parmezan

Por zrežemo na obročke , ga malo posolimo, pomečkamo s prsti in damo v večjo skledo. Na por zlijemo olje s tunine, tunino pa natrgamo na koščke. Paradižnike narežemo na kocke in dodamo baziliko, solimo, popopramo premešamo in damo v hladilnik. Kuhane špagete odcedimo in jih takoj stresemo v skledo z omako, premešamo in dodamo parmezan.

Testenine z jurčki

Jurčki, maslo. Peteršilj, čebula, sol, poper, sladka smetana, testenine, parmezan, goveja kocka

jurčke očistimo in dobro operemo, čebulo prepražimo na maslu, dodamo jurčke in zmešamo.dodamo govejo kocko in začimbe, peteršilj in sladko smetano. Mešamo, dodamo malo vode ali vina. Kuhane testenine odcedimo in polijemo z jurčkovo omako.

Testenine s govedino:
300g širokih rezancev, 300 g govedine v koščkih, 150g korenja, 150 g paradižnika, 80 g margarine, 40 g moke, 3 žlice olja, 2-3 dcl mleka, žlica mešanice začimb, muškat, naribani parmezan
Na olju dušite koščke govedine, naribano korenje, začimbe, na koncu dodajte paradižnik. V posebni posodi na margarini opražite moko in zalijte z mlekom ter kuhajte, dokler se ne zgosti. Po želji dodajte muškat. V pekač naložite plast kuhanih rezancev, nato plast govedine z omako in znova rezance, ter govedino z omako in potrosite z parmezanom. Zapecite v pečici.

Široko rezanci z klobaso in jurčki
600g rezancev, 150 g klobase, 300g jurčkov ali 35g suhih gob, ¼ čebule, strok česna, 5 žlic olja, 80 g masla, 80 g parmezana, peteršilj
Klobaso prepikamo in skuhamo, ter narežemo na kolesca. V kozici zarumenimo česen in čebulo, nato vržemo proč. Olju dodamo klobaso, narezane gobe, sol, poper. Dušite na zmernem ognju in zalivajte z juho, dokler gobe niso kuhane. Skuhane rezance dajmo v toplo posodo s stopljenim maslom in sirom, po vrhu pa prelijte omako in potresite parmezan.
NAVIHANKA
 

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a NAVIHANKA » 13 apr 2012, 15:03

ENOLONČNICE

Enolončnica

375 - 500 g mesa(govedine, teletine ali svinine), 100 g suhega mesa, 50 g slanine, 1 čebula, 500 g krompirja, 1 kg različne zelenjave, sol, paprika(mleta), kumina, peteršilj, 1/2 l tekočine

Meso in krompir zrežemo na velike kocke kakor tudi vso zelenjavo. V vroči maščobi in razpuščeni, nakockani slanini spražimo sesekljano čebulo in meso. Solimo in papriciramo. Meso, krompir v kockah in narezano zelenjavo neizmenično naložimo v lonec. Vmes solimo in začinimo s kumino in peteršiljem. Na vrhu more biti krompir. Ob strani zlijemo v lonec nekaj vroče tekočine. Pokrijemo in dušimo. Med dušenjem po potrebi in po malem še prilivamo vročo tekočino. Mešati ne smemo. Mlado zelenjavo dušimo približno 20 minut.

Svinina s stročjim fižolom

500 g svinine, 50 g maščobe, slanina, 1-2 čebuli, česen, sol, poper, 750 g stročjega fižola, 500 g krompirja, 1/2 l juhe

V loncu prepražimo slanino na maščobi, pridenemo na kocke narezano meso, sesekljano čebulo in česen. Solimo in popopramo. Meso lepo opečemo. Meso, na kratko nalomljen stročji fižol in na kocke narezan krompir zložimo v lonec, zgoraj naj bo krompir. Solimo. Pri strani nekoliko zalijemo in eno uro počasi dušimo. Mešati se ne sme . če je potrebno prilijemo še malo vroče tekočine.

Porova enolončnica

500 g svinine, 750 g krompirja, 4 pori, 4 žlice olja , 2 čebuli, 1 l mene juhe, sol

meso in olupljen krompir zrežemo na kocke. Por temeljito operemo in zrežemo na obročke. Olja razgrejemo, v njem prepražimo sesekljano čebulo in mesne kose. Dodamo por in ga prepražimo. Zalijemo z juho. Pokrijemo in kuhamo 30 minut. Dodamo nakockan krompir, solimo in dušimo do mehkega

Džuveč

4 svinjski zrezki, česen, sol, poper, 5 žlic olja, rožmarin, 2 debeli čebuli, česen, 500 g paradižnika, 3 paprike, 3 feferoni, 1 žlica paradižnikove mezge, 2 skodelici riža, 3/8 l tekočine, klobase

Zrezki naj bodo debeli 2 cm. Malo jih potolčemo, nadrgnemo s česnom, solimo, popopramo in potresemo z rožmarinom(zelo malo ker ima zelo močan vonj). V vročem olju jih na hitro po obeh straneh opečemo ali na pol spečemo na žaru. V loncu segrejemo olje, malo prepražimo čebulo, dodamo česen, narezan paradižnik, na rezance narezano papriko, 1-3 feferona in paradižnikovo mezgo. Solimo. Vse skupaj dušimo 5 minut, primešamo opran riž, zalijemo in pokrito dušimo 15 minut. Na jed položimo napol pečene zrezke in dušimo še 15 minut. Po želji dodamo klobase.

Paprika z zmletim mesom

50 g maščobe, 30 g slanine, 500 g paprik, 750 g paradižnikov, 375 g zmletega mesa, sol, malo tekočine, 1 skodelica riža

Paprikam odstranimo semena, jih splaknemo in zrežemo na rezance. Paradižnike olupimo in zrežemo na rezine. Oboje na vroči maščobi in slanini prepražimo, dodamo meso, solimo in papriciramo(z mleto papriko). Primešamo še riž in po potrebi zalijemo, da riž nabrekne. Vse skupaj dušimo 20 - 30 minut.

Bolgarski džuveč

Maščoba, 1 čebula, 1/4 kg sveže svinine, poper,1/4 kg krompirja, 4 zelene paprike, 200 g riža, sol, žlica paradižnikove mezge

Na masti prepražimo čebulo, nato dodamo meso in ga opražimo. Opraženega nekoliko zalijemo in dušimo skoraj do mehkega. V kozico naložimo izmenoma plast riža, mesa, krompirja, paprike. Na vrh zlijemo paradižnikovo mezgo in vrelo slano vodo. Pečemo v pečici.

Ciganski golaž

maščoba,1/4 kg čebule, 200 g fižola, 1/4 kolerabe, 1/2 kg krompirja, 1/2 kg korenja, 1 klobasa, 1 žlička paradižnikove mezge, 4 stroki česna,1/2 žličke paprike, sol, peteršilj

Na masti prepražimo čebulo, dodamo namočen fižol z vodo vred in kuhamo počasi 1 uro. Nato dodamo na kocke zrezano zelenjavo in kuhamo še dobre pol ure. potem dodamo na kolesca zrezano klobaso, paradižnikovo mezgo, česen, papriko in sol. Ko jed že nekoliko prevre, dodamo peteršilj. Če je potrebno, prilijemo med kuhanjem toliko tople vode, da prekrije zelenjavo.

Kumare s krompirjem

1 kg kumar, sol, maščoba, 20 g moke,1 kg krompirja, česen, peteršilj, poper, 3 žlice kisle smetane

Kumare olupimo, jih zribamo na ploščice ali zrežemo na listke in osolimo. Na masti zarumenimo moko, nato prežganje zalijemo in ga dobro prevremo. Dodamo kumare.. nekoliko kasneje tudi krompir. Preden postrežemo, primešamo jedi česen, peteršilj. Poper in kislo smetano.
NAVIHANKA
 

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a NAVIHANKA » 13 apr 2012, 15:05

GOBOVE JEDI

Jurčki v smetanovi omaki
1 kg jurčkov, 60 g masla, 2 čebuli, sol, poper, malo kumine, 1 žlica moke, skodelica kisle smetane, malo kisa,peteršilj

Gobe očistimo, operemo, odcedimo in zrežemo na listke. V maslu svetlo prepražimo čebulo in dodamo gobe. Začinimo jih s soljo in kumino. Dušimo jih 10 minut. Moko razmešamo z žlico mrzle vode in prilijemo, dodamo še kislo smetano, malo kisa (po želji) in še nekaj časa kuhamo. Nazadnje primešamo obilo sesekljanega peteršilja. Zraven ponudimo kruhove cmoke ali krompirjev pire.

Jurčki z jajci
375 - 500 g jurčkov, 40 g masla, 1 čebula, sol, poper, 4 jajca, 3 žlice mleka, peteršilj

Gobe očistimo, operemo, odcedimo in drobno zrežemo. Na maslu prepražimo čebulo , dodamo gobe, jih solimo in popopramo. Pražimo 5 - 10 minut. Medtem razžvrkljamo jajca, mleko in poper. Zlijemo po gobah. Veèkrat premešamo in počakamo da jajca zakrknejo. Potresemo s peteršiljem, zraven ponudimo solato.
Tako pripravimo lisičke, turke, šampinjone, dežnikarice, golobice, brezove goban in ostale vrste gob.

Lisičke v riževem obroču
Rižev obroč : 250 g riža, 40 g masla, 3/4 l vrele vode, sol, 500 g lisičk, 40 g masla, 1 čebula, sol, poper, peteršilj, skodelica smetane, žlica moke,jajčevc

Riž operemo ter osušimo. Na vročem maslu ga prepražimo da postekleni. Zalijemo z vrelo vodo, solimo in zavremo. Pokrijemo in dušimo pri nizki temperaturi 25 - 30 minut. Med dušenjem ne mešamo. Obročast model namažemo z oljem ali ga samo splaknemo s toplo vodo. Napolnimo ga z rižem in ga zvrnemo na pogreto ploščo. Sredino napolnimo z dušenimi lisičkami.
Dušenje lisičk : gobe očistimo, operemo, osušimo in na drobno zrežemo. Na maslu prepražimo čebulo, papir da se odcedi. Shranimo jih na toplo. Na olju prepražimo čebulo, vmes jo nekajkrat zalijemo z vodo, da razpade. Prilijemo 1 dcl vina, kečap, solimo, popopramo, dodamo baziliko, gorčico, jušno kocko in 2 dcl vode, kuhamo 5 minut, nato zlijemo omako v pekač, po njej pa porazdelimo jajčevce tako da so z olupkom spodaj. Potresemo z parmezanom in pečemo v peèici 10- 15minut.


Jajca na oko v gobovi omaki

Gobe pripravimo kot jurčke v smetanovi omaki. Kruhove rezine opečemo na maslu in na vsako položimo jajce, pečno na oko.Gobe denemo na pogreto ploščo in dodamo kruhove rezine z jajci.

Gobova solata
250 g jurčkov. Olje, 4 trdi paradižniki, 2 trdo kuhana jajca, 50 g šunke, pršuta, 1 čebula, sol, poper, kis, olje, peteršilj

Gobe očistimo, operemo, osušimo in zrežemo na tanke liste. Dušimo jih na olju 10 minut. Ohladimo. Paradižnike olupimo in zrežemo na tanke rezine, jajca grobo sesekljamo, šunko in čebulo pa sesekljamo zelo na drobno. Vse sestavine zmešamo med seboj, solimo, popopramo, okisamo in pooljimo ter potresemo s peteršiljem. Stoji naj eno uro. Lahko pripravimo tudi iz konzerviranih gob.

Ocvrti šampinjoni
300 - 400 g lepih šampinjonov, pivovsko testo. Olje za cvrenje

Šampinjone očistimo, operemo in osušimo. Pripravimo pivovsko testo. Osušene gobe pomakamo v
testu in ocvremo (5-8 minut). S penovko jih pobiramo iz olja in nato dobro odcedimo. Zraven ponudimo krompirjevo solato, zeleno solato. Z ocvrtimi šampinjoni tudi garniramo razne mesne plošče.
Pivovsko testo :200 gmoke, 2 rumenjaka, sneg iz 3 beljakov, 1/4 l piva, 1 žlica olja, malo soli

Iz naštetih sestavin naredimo gosto tekoče žvrkljano testo. Počiva naj 1 -2 uri. Tik pred rabo mu primešamo sneg. Testo uporabljamo za paniranje mesa, rib in zelenjave pred cvrenj.

Panirani jurčki ali turki
500 g jurčkov ali turkov , sol, poper, za paniranje : moka, 2 jajci, drobtine, maščoba

Gobe očistimo, operemo in osušimo. Zrežemo jih na na 1 cm debele rezine, malo solimo in popopramo. Rezine povaljamo najprej v moki,nato v jajcu in drobtinah. Ocvremo zlato rumeno. Priloge : krompirjeva solata z majonezo, zelena solata

V maslu dušeni šampinjoni
250 g šampinjonov, 30 g masla, sol, poper, peteršilj

Šampinjone očistimo, operemo, osušimo in zrežemo na tanke listke. Prepražimo jih na maslu, solimo in popopramo. Nato gobe dušimo še 5 -10 minut (po potrebi dolijemo malo vode). Začinimo jih z zelenim peteršiljem. Tako pripravljeni šampinjoni so posebno priljubljeni za izboljšanje, garniranje ali dopolnitev mesnih in ribjih jedi. Lahko so šampinjoni tudi iz konzerve.

Jurčki v smetanovi omaki
1 kg jurčkov, 60 g masla, 2 čebuli, sol, poper, malo kumine, 1 žlica moke, skodelica kisle smetane, malo kisa,peteršilj

Gobe očistimo, operemo, odcedimo in zrežemo na listke. V maslu svetlo prepražimo čebulo in dodamo gobe. Začinimo jih s soljo in kumino. Dušimo jih 10 minut. Moko razmešamo z žlico mrzle vode in prilijemo, dodamo še kislo smetano, malo kisa (po želji) in še nekaj časa kuhamo. Nazadnje primešamo obilo sesekljanega peteršilja. Zraven ponudimo kruhove cmoke ali krompirjev pire.

Jurčki z jajci
375 - 500 g jurčkov, 40 g masla, 1 čebula, sol, poper, 4 jajca, 3 žlice mleka, peteršilj

Gobe očistimo, operemo, odcedimo in drobno zrežemo. Na maslu prepražimo čebulo , dodamo gobe, jih solimo in popopramo. Pražimo 5 - 10 minut. Medtem razžvrkljamo jajca, mleko in poper. Zlijemo po gobah. Večkrat premešamo in poèakamo da jajca zakrknejo. Potresemo s peteršiljem, zraven ponudimo solato.
Tako pripravimo lisičke, turke, šampinjone, dežnikarice, golobice, brezove goban in ostale vrste gob.

Jajca z gobovim nadevom
Sestavine: 500 gr mešanih gob, 8 jajc, olje, peteršilj, česen, nariban parmezan, smetana, sol, poper, maslo, bešamel omaka, vinjak

Trdo kuhana jajca olupimo in prerežemo po dolgem na polovice, rumenjake odstranimo. Gobe očistimo, razrežemo in prepražimo na olju, česnu in peteršilju. Ko povre tekočina ki jo gobe izpustijo, jih zalijemo z vinjakom, primešamo smetano, solimo in popopramo. Na majhnem ognju dušimo, da se zgosti. Medtem skuhamo bešamel omako (1 žlica masla, 1 žlica moke, 1 žlica mleka), da je primerno gosta. Sesekljamo gobe in jih zmešamo z omako. Dodamo nariban parmezan in pretlačene rumenjake. Dobro vse premešamo, filamo beljake in damo v pečico malo popeči.

Polnjeni gobovi klobuki
Sestavine: 700 gr šampinjonov (ali druge gobe ki imajo velike klobuke), česen, čebulo, olje, maslo (50 gr), 1 jajce, peteršilj, sol, poper, drobtine

Gobje klobuke očistimo, peclje narežemo na drobno, sesekljamo česen, čebulo, peteršilj. Na maslu prepražimo peclje in vse to, kar smo sesekljali, solimo, popopramo, primešamo drobtine. S to maso polnemo klobuke, zložimo eden poleg drugega, potresemo z drobtinami, pokapamo z oljem in peèemo 30 minut v vroči pečici.

Rižota z lisičkami
Sestavine: 500 gr lisičk, 400 gr riža, 50 gr masla, olje, jušna kocka, 2 čebuli, česen, nariban sir, sol, poper

Na čebuli in česnu prepražimo lisičke, dušimo. V drugi ponvi pražimo čebulo, riž, dodamo pražene lisičke, premešamo, solimo, popopramo in zalijemo z vročo juho iz kocke. Počasi kuhamo dokler riž ni kuhan. Kuhano rižoto potresemo s sirom in ponudimo s solato.

Rezanci z gobami
Sestavine: 500 gr rezancev, kisla smetana, 100 gr šunke, 200 gr mešanih gob, moko, sol, poper, 100 gr masla, čebula

Na maslu prepražimo čebulo, dodamo na koščke narezano šunko in na liste narezane gobe. Pražimo toliko dok ne izpari tekočina iz gob. Gobe potresemo z moko, popražimo in med mešanjem zalijemo s smetano. Ko začne vreti odstavimo s štedilnika. Kuhane testenine odcedimo in zmešamo z omako. Pečemo v peèici 10-15 minut.

Gobe na žaru
Sestavine: 1 kg gob (jurčkov, karželjev ali golobic), česen, peteršilj, olje, sol, poper, opraženi kruhki

Pečemo samo klobuke (drugo uporabimo za juho ali prepražimo). Klobuke očistimo, v krožnik damo olje, sesekljan peteršilj, česen, sol, poper in vse stepemo v enakomerno zmes. V to zmes pomočimo gobe, nato pečemo na žaru. Dodamo kruhke.

Palačinke z gobami in sirom
Sestavine: 8 jajc, 1/2 litra mleka, 600 gr gob, 1 čebula, peteršilj, česen, 150 gr masla, sol, poper, 16 tenkih rezin sira

V skledi razžvrkljamo jajca, moko, dodamo mleko in sol. Iz mase spečemo 16 palačink. Na 60 gr masla prepražimo čebulo in česen, dodamo narezane gobe, solimo, popopramo. Dušimo 30 minut, nazadnje primešamo še peteršilj. Na vsako palačinko damo košček sira in žlico gob. Prepognjene na pol palaèinke zložimo v pekač, potresemo s koščki masla in popečemo v pečici.

Krompirjevi zrezki z gobami
Sestavine: 500 gr mešanih gob, kozarec belega vina, 8 rezin prešane šunke, 250 gr krompirja, 1/2 litra mleka, 1 jajce, parmezan, drobtine, maslo, česen, sol, poper

Gobe očistimo, narežemo. Na maslu prepražimo česen, dodamo gobe, solimo, premešamo, na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Dušimo dokler je tekočine. Gobe sesekljamo, tudi šunko, pire krompir, mleko, maslo, parmezan, sol, poper. Iz mase oblikujemo zrezke, povaljamo v jajce in drobtine in pečemo v vročem olju. Ponudimo z solato.

čevapčiči iz gob in mesa
Sestavine: 400 gr gob, 400 gr mletega mešanega mesa, 2 čebuli 1žlica drobtin, 1/2 žličke sladke smetane, 3 žličke olja, 2 stroka česna, 1 jajce, sol, poper

Gobe očistimo, iztisnemo iz njih čimveč vode in narežemo na majhne koščke. Primešamo mleto meso, jajce, drobtine, sesekljano čebulo, česen,sol, poper in sladko papriko. če je masa premehka dodamo še drobtine. Iz nje oblikujemo čevapčiče, jih premažemo z oljem in spečemo na vročem olju ali na roštilju.

Gobove pleskavice
Sestavine: 1 kg mletih gob, 10 dag mletega mesa, česen, poper, peteršilj, sol

Iz sestavin naredimo maso iz katere oblikujemo pleskavice in jih spečemo. Za boljšo maso dodamo jajce, drobtine in moko.

Gobov ajvar
Sestavine: 1 kg gob, 2.1/2 kg svežih rdečih paprik, 1 l vode, 2 dcl kisa, 3 dcl olja, 1 oster feferon(po želji), sol, poper

Gobe očistimo in večje razpolovimo. Paprikam odstranimo semena in jih z gobami kuhamo 10 minut v 1 l vode. Nato jih odcedimo in zmeljemo na strojčku za mletje mesa. Dodamo kis in drobno sesekljan feferon ter dobro premešamo. Olje, sol in poper močno segrejemo, ga prelijemo prek mase in temeljito premešamo. Ko se ajvar ohladi, napolnimo z njim kozarce, dobro zapremo in hranimo v hladnem prostoru.

Gobov golaž
Sestavine za 10 oseb: 1/2 l olja, 1 kg govejega mesa, 1/2 kg čebule, 1 kg krompirja, 1/2 kg zelene paprike, fanta za golaž, 10 dag moke, malo mezge, 1 feferon, sol, poper, èesen, 1 žlica paprike, 1 kg mešanih prekuhanih gob

Spraži čebulo, dodaj zeleno papriko in meso, praži do mehkega, dodaj krompir in na koncu gobe ter požvrkljaj z moko.

Gobove palačinke
Sestavine za 25 palačink: 1 kg moke, 1 l kisle vode, 3 jajca,
Nadev: 2 1/2 kg mešanih gob, 3 jajca, 1 kisla smetana, poper, sol, peteršilj
Paniranje: 4 jajca, 1/2 kg drobtin

Speci palačinke in jih ohladi. Gobe spraži, dodaj vse začimbe in ohladi. Ohlajenemu nadevu dodaj kislo smetano. Namaži palačinke, pomoči v jajca in drobtine in speci.

Gobova torta
Sestavine: 16 palačink brez sladkorja in limone
Prvi nadev: 1/2 kg mešanih gob dušiti na 1 čebuli, dodati česen, peteršilj, sol, poper
Drugi nadev: 30 dag pišèanèjih jetrc, ki nastrgane dušimo na čebuli, dodamo česen, peteršilj, sol in poper, 15 dag naribanega sira, 3 jajca, 2-3 dcl mleka

V pekač, ki smo ga namazali z margarino, damo eno palačinko in namaz, drugo palačinko in drug namaz in tako do konca. Sir, jajca in mleko zmešamo in polijemo po vrhu. Damo v pečico in pečemo 20- 25 minut.

Gobova pašteta
Sestavine: 1 kg kurjih jetrc, 1 kg mešanih prekuhanih gob, 5 zrn česna, 1 žlica majarona, sol, poper, 2 dcl vina

Jetra kuhamo v vinu z 10 minut vrenja. Ohladimo in zmiksamo z dodatkom začimb.
Rok trajanja 7 dni v hladilniku.

Gobova juha
Sestavine: 30 dag mešanih gob, zelena, 3 krompirja, 2 korenčka, peteršilj s korenino,sol, poper, timijan, majaron, moka, 2 žlici kisa

Gobe operemo in jih narežemo na tanke listke, ki jih prepražimo na olju, dodamo na kocke narezano zeleno, krompir, korenček in peteršilj. Solimo, popopramo, dodamo 3/4 l vode in kuhamo 20 minut. Dodamo timijan in malo majarona, ter zgostimo z žlico moke, ki smo jo razžvrkljali v malo vode. Dodamo 2 žlici kisa ter kuhamo še 5 minut.

Pražene gobe s pivom
Sestavine: 25 dag različnih gob, za testo: 1 jajce, 3 žlice moke, 1/2 l piva, olje, sol

Gobe očistimo, narežemo na večje kose. Jajce zmešamo z moko, dolivamo pivo, da dobimo tekoče testo. Gobe namakamo v testo in pečemo na zelo vročem olju.

Pečene golobice
Sestavine: golobice, kisla smetana, slanina, maslo, olje, sol, peteršilj

Golobice lahko pečemo na več načinov:

1. odstranimo klobuke, očistimo jih, solimo in pečemo na olju;
2. klobuke očistimo, solimo, polijemo s kislo smetano in damo peči v pečico;
3. klobuke lahko obložimo s tankimi rezinami surove slanine ter popečemo v vroči pečici;
4. klobuke lahko polijemo z razpušèenim maslom, posolimo, potrosimo s peteršiljem in spečemo;
5. pomočene v olju lahko spečemo na žaru in potem solimo.

Solata iz gob
Sestavine: 30 dag gob, 30 dag kuhane govedine, malo olja, 1/2 dcl kisa, sol, poper, peteršilj, 1 dcl kisle smetane

Gobe skuhamo, narežemo, dodamo kuhano narezano govedino, sol, poper, kislo smetano in peteršilj. Vse dobro zmešamo, kis dodamo po ukusu.

Ragu z jurčki in paradižnikom
Sestavine: 1/2 kg jurčkov, 1/2 kg paradižnikov, 25 dag polžkov (testenine), čebulo, česen, olje, poper, sol, lovor, bazilika

Na olju prepražimo narezane gobe in čebulo, ko voda izpari dodamo lovor, česen, paradižnike, začinimo in zalijemo z vodo ali juho. V to stresemo testenine in kuhamo do mehkega. Dodamo baziliko.

Hrustljavi gobanovi klobučki (lahko tudi travniški kukmak ali poljski kukmak)
Sestavine: 4 žlice drobtin, 3 žlice peteršilja, 1 strok česna, 1 slan ribji filet (inčun), 6 žlic olivnega olja, poper, 4 veliki jurčkovi klobuki, sol po ukusu

Drobtine, peteršilj, česen in filet na drobno zrežemo, dodamo 3 žlice olivnega olja in poper. Zmes naj počiva eno uro. Pečico ogrejemo na 1800. Pekač namažemo z nekaj preostalega olja. Jurčkove klobuke obrišemo z vlažnim papirnatim prtičkom in jih položimo v pekač, drugega poleg drugega, z gornjo stranjo navzdol. Vsak klobuk posolimo in na vsakega naložimo žlico mešanice, ki smo jo naredili. Mešanico enakomerno razporedimo po klobuku in jih pokapljamo z olivnim oljem. V pečici pečemo 35-40 minut oziroma dokler ne postane hrustavljo. Klobučke postrežemo tople. Paradižniki, napolnjeni z isto mešanico, so odlična priloga.

Nadevani dežnikovi klobuki
Sestavine: 30 g dimljene gnjati, debelo narezane, 4 žlice kuhanega graha v zrnju, 4 dežnikovi klobuki 5 cm široki
Za bešamel omako: 15 g masla, 15 g moke, 125 ml mleka, muškatni orešček, sol, poper, 1 1/2 žlica naribanega grojerja, 1 1/2 žlice naribanega parmezana

Peèico ogrejemo na 1800. Najprej pripravimo bešamel omako (maslo stopimo, vmešamo moko in kuhamo 1 minuto, dodamo mleko, mešamo in kuhamo 5 minut), dodamo sol, muškat in poper. Na koncu dodamo grojer in parmezan. V bešamel vmešamo gnjat in grah. Pokusimo, èe je zaèinjenost ustrezna. Omako postavimo na stran in vsake toliko časa premešamo, da se ne naredi kožica. Klobuke očistimo z vlažnim prtičkom. Z nožem odrežemo grbice na zgornji strani klobuka, da jih lahko postavimo z lističi navzgor in jih napolnimo. če pri rezanju naredimo luknjo, jo pokrijemo z odrezanim koncem, da preprečimo iztekanje omake. Folijo za peko namažemo z maslom. V vsak klobuk nadevamo bešamel in ga zavijemo s folijo, položimo v peèico, peèemo 30-40 minut, jih vzamemo iz peèice in poèakamo, da se nekoliko ohladijo. Ponudimo zavite
.
Sirovke s smetano (lahko tudi navadne lisièke in rumeni ježek)
Sestavine: 225 g sirovk, 2 žlici olivnega olja, 1 strok èesna, sol, poper, 6 žlic sladke smetane, 2 žlici peteršilja

Sirovke prevremo v vodi, odcedimo in narežemo na košèke. Damo jih v ponev in poèasi dušimo, da tekoèina povre. Na segretem olju s èesnom prepražimo gobe in zaèimbe, dušimo 30 minut, dodamo smetano in kuhamo še 15 minut. Potresemo s peteršiljem in postrežemo. Èe ponudimo na popeèenem kruhu, okrasimo s èešnjastim paradižnikom (mali okrogel paradajz).

Juha iz mešanih gob
Sestavine: 75 g masla, 100 g èebule, èesen, peteršilj, 225 g gob narezanih na kocke, 4 žlice mleka, sol, nariban muškatni orešèek, 40 g moke, 1 1/2 l zelenjavne ali jušne osnove, poper, 4 žlice kisle smetane

V ponvi segrejemo maslo, èebulo, èesen in peteršilj. Dodamo gobe in pražimo 3 minute. Dodamo mleko in zaèinimo s soljo in orešèkom. Kuhamo še nekaj minut in ponev odstavimo. V drugi posodi stopimo preostalo maslo. Posodo odstavimo in vmešamo moko. Postavimo na majhen ogenj in mešamo, dokler mešanica nekoliko ne potemni. Posodo še enkrat odmaknemo z ognja in po zajemalkah dolivamo jušno osnovo. Ves èas mešamo, da ne bi nastale kepice in kuhamo na majhnem ognju. Ko smo dolili vso jušno osnovo, dodamo še gobe in njihov sok. Zavremo in kuhamo 20 minut. Po ukusu zaèinimo s soljo in poprom. V vsak krožnik juhe dodamo žlico kisle smetane in postrežemo. Zadostuje za 4 osebe.

Peèena polenta z gobami
Sestavine: 400 g polente, sol, poper, 60 g masla, 450 g mešanih gob oèišèenih in narezanih, 60 g moke, 750 ml mleka, 120 g na rezine narezanega grojerja,60 g sveže naribanega parmezana

Peèico segrejemo na 2000. Skuhamo polento in jo preložimo v z maslom namazan pleh. Pokrijemo z namašèeno folijo in peèemo 1 uro. Ko se ohladi, jo z oštrim nožem podolžno prerežemo v 1,5 cm debele rezine. Medtem pripravimo gobovo omako. V ponvi stopimo maslo in dodamo oèišèene, narezane gobe ter jih pražimo 10 minut. Nekaj lepo popraženih rezin prihranimo za okras. Vmešamo moko in med nenehanim mešanjem kuhamo kako minuto. Odmaknemo z ognja in postopoma vmešamo mleko. Dodamo sol in poper. Postavimo nazaj na ogenj, da zavre. Ponev postavimo v veèjo ponev, do polovice napolnjeno z vrelo vodo in nadaljujemo s kuhanjem še 15 minut. Z maslom namažemo 25 cm dolgo pravokotno ognjevarno posodo. Dno enakomerno premažemo z 2 žlicama omake in jo prekrijemo z rezinami polente, na katere zložimo rezine grojerja, potresemo še s parmezanom in poprom. Na enak naèin zložimo še preostale plasti in zakljuèimo z omako. Na vrh položimo prepražene gobe, ki smo jih pustili za okras. V ogreti peèici peèemo še kakih 30 minut. Vzamemo iz peèice 5 minut pred serviranjem.

Pišèanec v omaki mešanih gob
Sestavine: 2 kosa pišèanèjih prsi brez kože in kosti, sol, poper, 2 žlici olivnega olja, 40 g masla, 2 šalotke, 5 žlic belega vina, 200 g mešanih gob, èesen, 150 ml sladke smetane, zelenjavna osnova

Pišèanèje prsi prerežemo na pol in zaèinimo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo olje in polovico masla, dodamo prsi in na obeh straneh popeèemo. Dodamo šalotko in nadaljujemo s kuhanjem, dokler se ne zmehèa. Dodamo vino in kuhamo 15 minut, enkrat obrnemo meso. Medtem, ko se prsi kuhajo, gobe oèistimo in narežemo na veèje kose. V drugi ponvi segrejemo preostalo maslo, olje in èesen. Dodamo gobe in pražimo 5 minut. Zaèinimo s soljo in poprom in nadaljujemo s kuhanjem še 15 minut. Dolijemo malo zelenjavne osnove, da se gobe presušijo. Dolijemo še smetano in previdno mešamo in omako zavremo. Omako prelijemo v ponev s pišèancem in postrgamo ves sok. Pokusimo in še 5 minut kuhamo, da se okusi pomešajo. Buèke so odlièna priloga.

Gobe z jajèevci (malancani)
Sestavine: 800 gr gob, 2 jajèevca, èesen, peteršilj, olje, 50 gr paradižnikove mezge, sol, poper

Gobe oèistimo in narežemo, tudi jajèevce narežemo na kocke. Na olju prepražimo èesen, gobe in jajèevce (nekaj minut), solimo, popopramo, dodamo mezgo in 20 minut dušimo. Premešamo po potrebi. Na koncu potrosimo z nasekljanim peteršiljem.

Gobe z jajci in sirom
Sestavine: 1 kg jurèkov, 10 dag na liste narezan sir, 50 gr margarine, 4 jajca, peteršilj, sol, poper

Segrejemo margarino, dodamo narezane gobe in pražimo 5 minut. Potresemo s peteršiljem, prekrijemo z rezinami sira in prelijemo z razžvrkljanimi jajci. Pokrijemo in pustimo še 15 minut na majhnem ognju.

Gojeni šampinjoni v solati
Sestavine: 400 gr šampinjonov, skodelica majoneze, 1 žlica gorèice, 2 žlici kisa, peteršilj, sok 3 limon

Šampinjonom odrežemo spodnji del beta in jih narežemo na listke. Pokapljamo z limonovim sokom in premešamo. Gorèico, kis in majonezo zmešamo. Majonezino omako vlijemo na gobice, potresemo s peteršiljem.

Krompirjev golaž z gobami
Krompir, olje, èebula, paprika, peteršilj, gobe

Krompir olupimo in zrežemo na kocke. Na olju zarumenimo èebulo in malo rdeèe paprike, dodamo krompir. Posolimo in dušimo kakih 10 minut. Potresemo z drobno narezanim peteršiljem in poèasi prilivamo toplo vodo ali juho. Gobe posebej dušimo na èebuli in prilijemo krompirju. Še enkrat prevremo in serviramo kot samostojno jed.

Testenine s šunko in šampinjoni
40 dag šampinjonov, 15 dag kuhane šunke, 40 dag testenin, sol, èebula, 4 dcl juhe, 1 dcl smetane, 15 dag graha, peteeršilj, sok in lupio limone, poper

Gobe oèistimo in na drobno zrežemo, šunko narežemo na trakove, testenine skuhamo v slani vodi, èebulo narežemo na košèke. Gobe pražimo na maslu 3 minute, dodamo èebulo in dušimo še 3 minute, dodamo juho, smetano, grah in narezan peteršilj. Kuhamo 5 minut, dodamo malo moke, sok in lupino limone in poper. Kuhano testenino prelijemo z omako in po želji dodamo še nariban parmezan.

Gobe z možgani
500 g gob, 50 g masla, peteršilj, èesen, sol. Poper, teleèji možgani, 3 jajca, 2 žlici mleka

Gobe oæistimo. Operemo in grobo sesekljamo. V maslu prepražimo èebulo, dodamo èesen, peteršilj in gobe. Solimo, popopramo in dušimo 15 minut. Možgane blanširamo, jim odstranimo kožico in grobo nasekljamo. Dodamo jih gobam in skupaj prepražimo. V mleku razžvrkljamo jajca, solimo in zlijemo k jedi. Med mešanjem naj jajca zakrknejo. Jed potresemo z peteršiljem in ponudimo v pogreti posodi.

Gobova juha
Sestavine: 30 dag mešanih gob, zelena, 3 krompirja, 2 korenèka, peteršilj s korenino,sol, poper, timijan, majaron, moka, 2 žlici kisa

Gobe operemo in jih narežemo na tanke listke, ki jih prepražimo na olju, dodamo na kocke narezano zeleno, krompir, korenèek in peteršilj. Solimo, popopramo, dodamo 3/4 l vode in kuhamo 20 minut. Dodamo timijan in malo majarona, ter zgostimo z žlico moke, ki smo jo razžvrkljali v malo vode. Dodamo 2 žlici kisa ter kuhamo še 5 minut.

Pražene gobe s pivom
Sestavine: 25 dag razliènih gob, za testo: 1 jajce, 3 žlice moke, 1/2 l piva, olje, sol

Gobe oèistimo, narežemo na veèje kose. Jajce zmešamo z moko, dolivamo pivo, da dobimo tekoèe testo. Gobe namakamo v testo in peèemo na zelo vroèem olju.

Peèene golobice
Sestavine: golobice, kisla smetana, slanina, maslo, olje, sol, peteršilj

Golobice lahko peèemo na veè naèinov:

1. odstranimo klobuke, oèistimo jih, solimo in peèemo na olju;
2. klobuke oèistimo, solimo, polijemo s kislo smetano in damo peèi v peèico;
3. klobuke lahko obložimo s tankimi rezinami surove slanine ter popeèemo v vroèi peèici;
4. klobuke lahko polijemo z razpušèenim maslom, posolimo, potrosimo s peteršiljem in speèemo;
5. pomoèene v olju lahko speèemo na žaru in potem solimo.

Solata iz gob
Sestavine: 30 dag gob, 30 dag kuhane govedine, malo olja, 1/2 dcl kisa, sol, poper, peteršilj, 1 dcl kisle smetane

Gobe skuhamo, narežemo, dodamo kuhano narezano govedino, sol, poper, kislo smetano in peteršilj. Vse dobro zmešamo, kis dodamo po ukusu.

Ragu z jurèki in paradižnikom
Sestavine: 1/2 kg jurèkov, 1/2 kg paradižnikov, 25 dag polžkov (testenine), èebulo, èesen, olje, poper, sol, lovor, bazilika

Na olju prepražimo narezane gobe in èebulo, ko voda izpari dodamo lovor, èesen, paradižnike, zaèinimo in zalijemo z vodo ali juho. V to stresemo testenine in kuhamo do mehkega. Dodamo baziliko.

Ragu iz lisièk
700 g lisièk, 2 žlici moke, 150 g èebule, 3 stroka èesna, peteršilj, 150 g masla,30 g stopljenega masla, sol, poper, 250 g sladke smetane, 250 ml jušne osnove, 1 žlica limoninega soka

Lisièke oèistimo in obrežemo in potresemo z moko (niè jih ne peremo prej ker moka veže ostanke zemlje). Na hitro jih premešamo v veliki skledi vode in poberemo v manjšo posodo. Najprej jih damo na cedilo potem pa na suho krpo in osušimo. Èebulo in èesen na drobno sesekljamo, peteršilj na grobo narežemo, maslo zgnetemo z preostalo moko in damo na hladno. V 10 g raztopljenega masla popražimo tretjino lisièk, èebule in èesna. Vsako porcijo posolimo in popopramo, potem lisièke odcedimo v cedilu, sok pa prestrežemo v skledo. Zadnjo porcijo lisièk popražimo tako kot druge, damo v lonec, primešamo smetano in jušno osnovo in pet minut kuhamo, narahlo naj vre. Omaki dodamo prepražene lisièke, tekoèino ki smo jo prestregli, kroglico masla z moko in med mešanjem 3-4 minute kuhamo. Nazadnje zaèinimo z soljo, poprom, dodamo limonin sok in peteršilj. Ponudimo s francosko štruco, z rezanci ali žemeljni cmoki.

Hrustljavi gobanovi klobuèki (lahko tudi travniški kukmak ali poljski kukmak)
Sestavine: 4 žlice drobtin, 3 žlice peteršilja, 1 strok èesna, 1 slan ribji filet (inèun), 6 žlic olivnega olja, poper, 4 veliki jurèkovi klobuki, sol po ukusu

Drobtine, peteršilj, èesen in filet na drobno zrežemo, dodamo 3 žlice olivnega olja in poper. Zmes naj poèiva eno uro. Peèico ogrejemo na 1800. Pekaè namažemo z nekaj preostalega olja. Jurèkove klobuke obrišemo z vlažnim papirnatim prtièkom in jih položimo v pekaè, drugega poleg drugega, z gornjo stranjo navzdol. Vsak klobuk posolimo in na vsakega naložimo žlico mešanice, ki smo jo naredili. Mešanico enakomerno razporedimo po klobuku in jih pokapljamo z olivnim oljem. V peèici peèemo 35-40 minut oziroma dokler ne postane hrustavljo. Klobuèke postrežemo tople. Paradižniki, napolnjeni z isto mešanico, so odlièna priloga.

Nadevani dežnikovi klobuki
Sestavine: 30 g dimljene gnjati, debelo narezane, 4 žlice kuhanega graha v zrnju, 4 dežnikovi klobuki 5 cm široki
Za bešamel omako: 15 g masla, 15 g moke, 125 ml mleka, muškatni orešèek, sol, poper, 1 1/2 žlica naribanega grojerja, 1 1/2 žlice naribanega parmezana

Peèico ogrejemo na 1800. Najprej pripravimo bešamel omako (maslo stopimo, vmešamo moko in kuhamo 1 minuto, dodamo mleko, mešamo in kuhamo 5 minut), dodamo sol, muškat in poper. Na koncu dodamo grojer in parmezan. V bešamel vmešamo gnjat in grah. Pokusimo, èe je zaèinjenost ustrezna. Omako postavimo na stran in vsake toliko èasa premešamo, da se ne naredi kožica. Klobuke oèistimo z vlažnim prtièkom. Z nožem odrežemo grbice na zgornji strani klobuka, da jih lahko postavimo z listièi navzgor in jih napolnimo. Èe pri rezanju naredimo luknjo, jo pokrijemo z odrezanim koncem, da prepreèimo iztekanje omake. Folijo za peko namažemo z maslom. V vsak klobuk nadevamo bešamel in ga zavijemo s folijo, položimo v peèico, peèemo 30-40 minut, jih vzamemo iz peèice in poèakamo, da se nekoliko ohladijo. Ponudimo zavite.

Sirovke s smetano (lahko tudi navadne lisièke in rumeni ježek)
Sestavine: 225 g sirovk, 2 žlici olivnega olja, 1 strok èesna, sol, poper, 6 žlic sladke smetane, 2 žlici peteršilja

Sirovke prevremo v vodi, odcedimo in narežemo na košèke. Damo jih v ponev in poèasi dušimo, da tekoèina povre. Na segretem olju s èesnom prepražimo gobe in zaèimbe, dušimo 30 minut, dodamo smetano in kuhamo še 15 minut. Potresemo s peteršiljem in postrežemo. Èe ponudimo na popeèenem kruhu, okrasimo s èešnjastim paradižnikom (mali okrogel paradajz).

Juha iz mešanih gob
Sestavine: 75 g masla, 100 g èebule, èesen, peteršilj, 225 g gob narezanih na kocke, 4 žlice mleka, sol, nariban muškatni orešèek, 40 g moke, 1 1/2 l zelenjavne ali jušne osnove, poper, 4 žlice kisle smetane

V ponvi segrejemo maslo, èebulo, èesen in peteršilj. Dodamo gobe in pražimo 3 minute. Dodamo mleko in zaèinimo s soljo in orešèkom. Kuhamo še nekaj minut in ponev odstavimo. V drugi posodi stopimo preostalo maslo. Posodo odstavimo in vmešamo moko. Postavimo na majhen ogenj in mešamo, dokler mešanica nekoliko ne potemni. Posodo še enkrat odmaknemo z ognja in po zajemalkah dolivamo jušno osnovo. Ves èas mešamo, da ne bi nastale kepice in kuhamo na majhnem ognju. Ko smo dolili vso jušno osnovo, dodamo še gobe in njihov sok. Zavremo in kuhamo 20 minut. Po ukusu zaèinimo s soljo in poprom. V vsak krožnik juhe dodamo žlico kisle smetane in postrežemo. Zadostuje za 4 osebe.

Peèena polenta z gobami
Sestavine: 400 g polente, sol, poper, 60 g masla, 450 g mešanih gob oèišèenih in narezanih, 60 g moke, 750 ml mleka, 120 g na rezine narezanega grojerja,60 g sveže naribanega parmezana

Peèico segrejemo na 2000. Skuhamo polento in jo preložimo v z maslom namazan pleh. Pokrijemo z namašèeno folijo in peèemo 1 uro. Ko se ohladi, jo z oštrim nožem podolžno prerežemo v 1,5 cm debele rezine. Medtem pripravimo gobovo omako. V ponvi stopimo maslo in dodamo oèišèene, narezane gobe ter jih pražimo 10 minut. Nekaj lepo popraženih rezin prihranimo za okras. Vmešamo moko in med nenehanim mešanjem kuhamo kako minuto. Odmaknemo z ognja in postopoma vmešamo mleko. Dodamo sol in poper. Postavimo nazaj na ogenj, da zavre. Ponev postavimo v veèjo ponev, do polovice napolnjeno z vrelo vodo in nadaljujemo s kuhanjem še 15 minut. Z maslom namažemo 25 cm dolgo pravokotno ognjevarno posodo. Dno enakomerno premažemo z 2 žlicama omake in jo prekrijemo z rezinami polente, na katere zložimo rezine grojerja, potresemo še s parmezanom in poprom. Na enak naèin zložimo še preostale plasti in zakljuèimo z omako. Na vrh položimo prepražene gobe, ki smo jih pustili za okras. V ogreti peèici peèemo še kakih 30 minut. Vzamemo iz peèice 5 minut pred serviranjem.

Pišèanec v omaki mešanih gob
Sestavine: 2 kosa pišèanèjih prsi brez kože in kosti, sol, poper, 2 žlici olivnega olja, 40 g masla, 2 šalotke, 5 žlic belega vina, 200 g mešanih gob, èesen, 150 ml sladke smetane, zelenjavna osnova

Pišèanèje prsi prerežemo na pol in zaèinimo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo olje in polovico masla, dodamo prsi in na obeh straneh popeèemo. Dodamo šalotko in nadaljujemo s kuhanjem, dokler se ne zmehèa. Dodamo vino in kuhamo 15 minut, enkrat obrnemo meso. Medtem, ko se prsi kuhajo, gobe oèistimo in narežemo na veèje kose. V drugi ponvi segrejemo preostalo maslo, olje in èesen. Dodamo gobe in pražimo 5 minut. Zaèinimo s soljo in poprom in nadaljujemo s kuhanjem še 15 minut. Dolijemo malo zelenjavne osnove, da se gobe presušijo. Dolijemo še smetano in previdno mešamo in omako zavremo. Omako prelijemo v ponev s pišèancem in postrgamo ves sok. Pokusimo in še 5 minut kuhamo, da se okusi pomešajo. Buèke so odlièna priloga.

Gobe z jajèevci (malancani)
Sestavine: 800 gr gob, 2 jajèevca, èesen, peteršilj, olje, 50 gr paradižnikove mezge, sol, poper

Gobe oèistimo in narežemo, tudi jajèevce narežemo na kocke. Na olju prepražimo èesen, gobe in jajèevce (nekaj minut), solimo, popopramo, dodamo mezgo in 20 minut dušimo. Premešamo po potrebi. Na koncu potrosimo z nasekljanim peteršiljem.

Gobe z jajci in sirom
Sestavine: 1 kg jurèkov, 10 dag na liste narezan sir, 50 gr margarine, 4 jajca, peteršilj, sol, poper

Segrejemo margarino, dodamo narezane gobe in pražimo 5 minut. Potresemo s peteršiljem, prekrijemo z rezinami sira in prelijemo z razžvrkljanimi jajci. Pokrijemo in pustimo še 15 minut na majhnem ognju.

Gojeni šampinjoni v solati
Sestavine: 400 gr šampinjonov, skodelica majoneze, 1 žlica gorèice, 2 žlici kisa, peteršilj, sok 3 limon

Šampinjonom odrežemo spodnji del beta in jih narežemo na listke. Pokapljamo z limonovim sokom in premešamo. Gorèico, kis in majonezo zmešamo. Majonezino omako vlijemo na gobice, potresemo s peteršiljem.

Gobe v smetanovi omaki
40 dag dušenih gob, 8 dag rastopljenega masla, 2 dcl goste smetane, 5 dag èebule, 2 dag moke, peteršilj, poper, sol, voda ali juha

Na raztopljenem maslu prepražimo èebulo, dodamo zdušene gobe, potresemo z moko in malo prepražimo.Dodamo smetano in pustimo da se segreje in skupaj z gobami prevre, nato po potrebi prilijemo še juhe ali vode, dodamo zaèimbe, gladko prekuhamo in potresemo s peteršiljem.

Cvrtje z mavrahi
2 jajci,10 dag oèišèenih gob, 1 žliva smetane, 1 majhna èebula, 1 žlica olja, peteršilj, poper, sol

Na vroèem olju pražimo èebulo, dodamo gobe in jih na hitro zdušimo, dodamo poper in peteršilj ter solimo. Na gobe zlijemo stepena jajca ki smo jim dodali smetano. Jed zakrknemo na zmerni vroèini, jo premešamo ali oblikujemo v omleto.

Gobov paprikaš
40 dag dušenih gob, 6 dag masti, 2 èebuli, 1 žlièka mlete paprike, 1 žlica moke, 1 lovor, 2 stroka èesna, peteršilj

Èebulo prepražimo na mašèobi, dodamo dušene gobe, jih potresemo z moko, na hitro prepražimo, dodamo papriko, èesen, zalijemo z juho in prevremo. Nazadnje dodamo še nekaj žlic kisle smetane in peteršilj.
NAVIHANKA
 

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a NAVIHANKA » 13 apr 2012, 17:29

Za vse, ki radi pečete in jeste palačinke
1. Ameriške palačinke
Sestavine:
4 lončki bele gladke moke
4 jajca
4 lončki mleka
pecilni prašek
12 žličk sladkorja
2 žlički soli
Postopek:
V posodo damo moko, sol in pecilni prašek in vse skupaj dobro pomešamo. V eno posodo damo rumenjake, v drugo beljake, ki jih stepemo v sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in mleko ter zmešamo z mešalnikom. Zmes dodamo posodi z moko, soljo in pecilnim praškom. S kuhalnico dobro premešamo beljake in dobljeno zmes.
Z majhno zajemalko zajamemo zmes in jo zlijemo na sredino teflonske ponve, da se razlije v premer okoli 10 cm in zapečemo, dokler se ne pojavijo mehurčki. Nato obrnemo in pečemo do zlato rjave barve.


2. Polnjene palačinke z mletim mesom in bučkami
Sestavine:
6 slanih palačink
1 čebula
1 strok česna
300 g mletega mesa
polovica velike bučke
150 g nasekljanih gob (šampinjoni)
150 g nasekljanega korenčka
150 ml belega vina (Rumeni muškat)
150 ml paradižnikove mezge
sezamova zrna za posipanje
1 jajce
100 ml smetane za kuhanje
sol
poper
zmleti koriander
provansalska mešanica začimb
Postopek:
Najprej pripravimo 6 slanih palačink po svojem receptu in pustimo, da se ohladijo.
Na olivnem olju pražimo čebulo in česen, tako dolgo, da čebula porumeni. Dodamo mleto meso in ga na hitro popečemo. Zalijemo s 50 ml vina ter dodamo nasekljan korenček, gobe in naribano bučko. Vse skupaj začinimo (začinite lahko po želji, zelo okusno pa izpade z zgoraj navedenimi začimbami) in dušimo. Po 10 minutah dušenja dodamo paradižnikovo mezgo in preostanek vina. Zopet počakamo 5-10 minut, da nadev prevre. Če je nadev še vedno precej tekoč, ga lahko zgostimo z moko, oziroma s škrobom za gostitev hrane.
Na sredino palačinke položimo nadev in jih zavijemo v žepke. Nato jih položimo v podmazan pekač in zalijemo z nadevom, ki nam je še ostal. Jajce umešamo s smetano za kuhanje, polijemo čez palačinke. Po želji posujemo še s sezamom in vse skupaj pečemo 10-15 minut na 200 stopinjah.


3. Pesto palačinke
Sestavine:
Za testo:
0,5 l mleka
25 dag moke
2 jajci
ščep soli
pol kozarčka pesta genovese
Za nadev:
zavitek baby mocarele
10 dag češnjevega paradižnika
kozarček cotagge sira
10 dag mortadele v kosu
nariban parmezan
sol
Postopek:
Iz navedenih sestavin naredimo testo za palačinke, ki smo mu dodali pesto. Spečemo palačinke na maslu.
Naredimo oba nadeva. Narežemo mocarelo in paradižnik in nadevamo polovico palačink. Prepognemo.
Narežemo mortadelo na kvadratke, zmešamo s cotagge sirom, posolimo. Napolnimo drugo polovico palačink in prav tako prepognemo.
Palačinke naložimo v pekač, potresemo s parmezanom in pečemo 20 minut na 180 stopinj.


4. Palačinke z jabolki in karamelo
Sestavine:
Testo:
16 dag bele moke
3 jajca
3 dl mleka
2 dag stopljenega masla
žlica sladkorja
ščepec soli
maslo ali olje za peko
Nadev:
1 kg jabolk
5 dag masla
4 ščepci cimeta
4 žlice tekočega karamela
4 žlice jabolčnega žganja (calvadosa)
sladkor v prahu za posip
Postopek:
Priprava testa:
Maso pripravimo tako, da maslo pomešamo z mlekom. V posodi razžvrkljamo jajca, dodamo moko in sladkor ter zmes razredčimo z mlekom, da dobimo gladko maso. Pustimo stati 1 uro.
Priprava nadeva
Jabolka operemo, olupimo, narežemo na kocke in jih na maslu 10 do 12 minut pražimo. Vmes jih pogosto premešamo. Začinimo s cimetom, dodamo karamel, mešamo še kakšno minuto in odstavimo z ognja.
Priprava:
Iz pripravljene mase za testo spečemo palačinke in jih drugo vrh druge polagamo na krožnik. Pečico segrejemo na 200 °C. Po palačinkah razporedimo jabolčno maso in jih zavijemo v malhe, ki jih pritrdimo z zobotrebcem ali trakom iz lupine limone ali pomaranče. Palačinke segrevamo 10 minut v pečici in jih nato pokapamo s toplim jabolčnim žganjem. Flambiramo jih, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

5. Palačinke z bučkami
Sestavine:
6 palačink
2 manjši bučki ali ena večja
1 lonček kisle smetane
sol
poper
origano
bazilika
sladka smetana (za preliv)
Postopek:
Najprej naredimo 6 palačink. Nato pripravimo nadev za palačinke. Bučki operemo in naribamo. Dodamo kislo smetano in začimbe. S tem nadevom namažemo palačinke (na vsako palačinko gre približno ena velika žlica ali žlica in pol nadeva). Palačinke zložimo v manjši pekač in prelijemo s sladko smetano. Pečemo približno 20-25 minut pri 180 stopinjah.


6. Palačinke
Sestavine:
2 jajci
200 ml mleka
10 dag moke
1 žlica sladkorja ali več, po želji
1 žlica olivnega olja
sončnično olje za peko
Postopek:
Najprej stepemo jajca, potem dodamo mleko.
Dodamo moko, sladkor in olivno olje, vse to stepemo ali zmešamo z mešalnikom.
V ponev damo sončnično olje in maso, ko so spečene, jih pojemo!


7. Ajdove palačinke s špinačo, sirom in gobami
Sestavine:
Za nadev:
500 g sveže špinače
5 strokov česna, narezanega na lističe
1 žlička olivnega olja
sol, poper po okusu
Za palačinke:
1 jajce
2,5 dl mleka
30 g ajdove moke
90 g navadne moke
ščep soli
Za omako:
100 g gobic, po možnosti ne šampinjonov
2 stroka česna, stisnjenega
1 žlička olivnega olja
1 dl sladke smetane (ali pol smetane, pol mleka)
0,25 dl piščančje juhe ali vode
sol, poper
2 vejici timijana
100 g grujera ali kakšnega drugega dobrega sira
Postopek:
Nadev:
Olje segrejemo, dodamo nasekljan česen in ko ta zadiši, dodamo oprano špinačo. Posolimo in popramo ter vsake toliko časa premešamo, da špinača enakomerno uvene (se skuha). Postavimo na stran. Po potrebi odcedimo vodo, ki je ostala v posodi.
Omaka:
Žlički olja dodamo česen, ko ta zadiši, dodamo gobice in timijan. Pražimo 2 do 3 minute, dodamo 1 žličko moke, premešamo ter prilijemo juho (ali vodo) in sladko smetano. Posolimo in popramo. Kuhamo še kakšnih 5 minut. Postavimo na stran.
Palačinke:
Vse sestavine prav na hitro z ročnim mešalnikom ali v blenderju zmeljemo v gladko testo. Spečemo tanke palačinke.
Pekač segrejemo na 165 stopinj
Palačinke posujemo s sirom in samo po sredini naložimo špinačni nadev. Zložimo ter položimo na s peki papirjem obložen pekač. Ponovimo z ostalimi tremi palačinkami. Palačinke pečemo približno 5 do 7 minut ali toliko časa, da se pregrejejo in da so robovi malo zapečeni.
Medtem spet pogrejemo omako. Če se je preveč zgostila, dolijemo malo vode.
Po dve palačinki položimo na krožnik in prelijemo z omako. Postrežemo z zeleno solato.


8. Palačinke v pomarančni omaki z vanilijevim sladoledom in granatnim jabolkom
Sestavine:
4 palačinke
3 dl pomarančnega soka
sok polovice limone
2 jušni žlici kristalnega sladkorja
5 jušnih žlic vode
30 g masla
3 jušne žlice konjaka
Postopek:
Palačinke dvakrat prepognemo in sicer tako, da dobimo trikotnike.
Pripravimo karamel: v ustrezno veliki ponvi (ponev naj bo toliko velika, da vanjo lahko vložimo 4 palačinke tako, da se ne prekrivajo) na močnem ognju kuhamo mešanico vode in sladkorja, da dobimo svetlo rjav karamel. Dodamo maslo (segreto na sobno temperaturo), premešamo in kuhamo, da se maslo popolnoma raztopi. Dodamo pomarančni in limonin sok (previdno, kajti karamel je zelo vroč), premešamo in omako nekoliko reduciramo, da postane gostejša. V ponev vložimo palačinke, oblijemo jih z omako in kuhamo približno 1 minuto. Prilijemo konjak in palačinke v ponvi flambiramo.
Na ogrete servirne krožnike položimo po eno palačinko, polijemo z omako, dodamo kroglico sladoleda, posujemo z zrni granatnega jabolka in ponudimo takoj.


9. Palačinke z mocarelo
Sestavine:
Testo:
15 dag moke (lahko polnozrnate)
7,5 dl mleka
3 jajca
3 žlice naribanega parmezana
Nadev:
1 sesekljana čebula
1 zavitek mocarele (25 dag sira)
50 dag šampinjonov
1 bučka
1 žlica sesekljanega peteršilja
Preliv:
1 zavitek mocarele (25 dag sira)
1 kisla smetana
1 jajce
Postopek:
Testo:
Sestavine zmešamo v maso za palačinke. Spečemo malo debelejše palačinke.
Nadev:
šampinjone očistimo in nareženo na četrtine. Mocarelo narežemo na kocke. Bučki odrežemo konca in jo narežemo na drobno.
Čebulo in bučko zapečemo na maslu. Začinimo s soljo in poprom. Dodamo šampinjone in dušimo. Maso odstavimo s štedilnika ter vmešamo mocarelo in peteršilj.
Palačinke obložimo z nadevom. Zvijemo in zložimo jih v pomaščen pekač.
Preliv:
Mocarelo drobno sesekljamo, dodamo kislo smetano, jajce in sol. Prelijemo palačinke in pečemo v pečici 20 minut na 200 stopinj.


10. Ameriške palačinke s pomarančnim sokom
Sestavine:
1 skodelica je 2,25 dl
2 beljaka
2 rumenjaka
2 skodelici bele moke
žlička pecilnega praška
2 skodelici pomarančnega soka
1 ščepec soli
4 žlice stopljenega masla
Postopek:
Beljake stepemo v sneg.
Rumenjaka, sol in pomarančni sok rahlo zmešamo. Dodamo moko s pecilnim praškom in ko je masa gladka, dodamo maslo. Nazadnje s kuhalnico rahlo vmešamo sneg beljakov.
Žličko olja segrejemo v ne prevroči ponvi. Dodamo zajemalko mase, približno 10 cm premera in obrnemo samo enkrat. Pečene palačinke damo v pokrito posodo, da ostanejo tople in se malo zmehčajo. Serviramo jih s sadnim ali javorovim sirupom, medom ali malo stepene sladke smetane.


11. Palačinke z bučnim oljem
Sestavine:
Palačinke:
5 dl mleka
20 dag moke
3 jajca
sol in poper
olje za peko palačink
Nadev:
12 dag drobno narezanega pora
žlica bučnega olja
4 dag praženih bučnic
2 žlici bučnega olja
12 dag puste skute
strok česna
sol in poper
Postopek:
Najprej pripravimo testo za palačinke. Mleko in moko gladko zmešamo z metlico za sneg. Dodamo jajca, začinimo s soljo in poprom. Maso pustimo nekaj časa nabrekati.
Medtem pripravimo nadev. Narezan por na hitro zdušimo na žlici bučnega olja, nato pa ohladimo. Preostale sestavine za nadev dobro zmešamo z ročnim mešalnikom in dodamo ohlajen por. V rahlo naoljeni teflonski ponvi spečemo tanke palačinke. Odlagamo jih na hladno delovno površino, namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo. Palačinke razrežemo z ostrim nožem na poljubno velike kose, okrasimo s tanko narezanim porom in bučnim oljem ter ponudimo.


12. Polnjene palačinke z mletim mesom
Sestavine:
Za palačinke:
3 - 4 jajca
7 dl mleka
sol
moka (po občutku, da pride srednje gosta masa)
Za mleto meso:
50 - 60 dag mletega mešanega mesa (lahko tudi samo goveje)
3 - 4 večje čebule
3 stroki česna
3 vejice peteršilja
goveja jušna kocka (ali sol)
malo popra
2 žlici sončničnega olja
Za paniranje:
2 jajci
moka
drobtine
Za cvrenje:
najbolje v fritezi
lahko tudi v ponvi
Postopek:
Zmešamo sestavine za palačinke in jih spečemo. Palačinke naj bodo malenkost debelejše kot za mazanje z marmelado.
V posodi razgrejemo olje in dodamo čebulo ter malo soli. Pražimo jo le toliko časa, da postekleni, nato dodamo meso, ki ga s kuhalnico razdrobimo, da ni večjih sprijetih kepic mesa. Dodamo še česen, peteršilj, govejo jušno kocko (ali sol) ter pražimo toliko časa, da se meso pričenja prijemati posode. Takrat prilijemo nekaj vode, da meso ne izgubi sočnosti. Odstavimo in pričnemo s polnjenjem palačink.
Na sredo palačinke damo 2 žlici prepraženega mesa. Levo in desno stran palačinke zapognemo proti sredini, nato pa še zavijemo, da dobimo rolado.
Rolado kar takoj spaniramo v moki, jajcu in drobtinah.
Palačinke ocvremo na srednje vročem ognju, najbolje v fritezi, da se zapečejo zlato rumeno.


13. Palačinke, da dol padeš
Sestavine:
Za palačinke:
0,5 l mleka
24 dag moke
2 jajci
ščep soli
Nadev:
2 mandarini
10 dag višenj iz kompota
5 dag sesekljanih orehov
2 banani
1 jabolko
pest rozin
1 - 2 dl višnjevega kompota
0,03 malibuja ali maraskina
Nuttela
limonin sok
med
sladoled
sladka stepena smetana po želji
Postopek:
Spečemo palačinke.
V širši ponvi ali voku segrejemo narezano sadje, prelito s sokom ene limone in malo medu. Dodamo maraskino ali malibu. Vre naj 2 - 3 minute.
Vsako palačinko na hitro namočimo v sadni omaki, jo damo na krožnik in tretjino nadevamo s sadjem. Dodamo žlico Nuttele, prepognemo v trikotnik.
Na krožnik damo poljubno število palačink, a opozarjam, da je sladica zelo nasitna. Dodamo dve kepici sladoleda in okrasimo s sladko stepeno smetano.


14. Slane palačinke
Sestavine:
4 debelejše palačinke
4 rezine šunke
2 rezini pršuta
4 rezine sira
kajmak
Postopek:
Spečemo malo debelejše slane palačinke.
Namažemo jih z žlico kajmaka in obložimo z rezino šunke, sira in polovico rezine pršuta.
Prepognemo jih, tako da dobimo kvadrat (najprej malo zapognemo na obeh straneh, da sir ne bi iztekel in nato prepognemo na pol). Pogrejemo v mikrovalovni pečici, toliko, da se sir raztopi.

15. Palačinke za alergike na jajca in mleko
Sestavine:
0,4 l sojinega mleka
1 dl vode
12 zvrhanih žlic pirine moke
4 žlice olja
3 žlice sladkorja
Namaz po želji - (marmelada, sojin evrokrem, sladkor, ...)
Postopek:
V sojino mleko dodamo vodo, pirino moko, olje in sladkor ter vse skupaj zmešamo v gladko maso. Pustimo počivati približno 30 minut, da se pirina moka napije tekočine. Pečemo kot običajne palačinke v namaščeni ponvi.
Pečene palačinke namažemo s poljubnim namazom.


16. Palačinke s skuto + osnovni recept za palačinke
Sestavine:
Za osnovni recept:
3 jajca
moka (po gostoti) prbl. pol litra
1 l mleka ali vode
ščep soli
Nadev:
8 - 15 palačink (odvisno, kako na debelo mažete)
30 dag skute
3 jajca
pest rozin (jaz jih ne dam)
polovica kisle smetane
1 vanilijev sladkor
sladkor
olje
Postopek:
Za osnovne palačinke:
vse sestavine zmešamo in stepemo z metlico, tako da ni grudic. Če je potrebno, dodamo še malo moke ali tekočine. V ponev damo malo olja in ostanek zlijemo v kozarec. Vanjo zlijemo ravno toliko testa, da ostane v ponvi 3 - 5 mm testa. Ko se spodaj zapeče jo obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečeno damo na krožnik.
Palačinke s skuto:
skuto damo v malo večjo skledo. Nanjo ubijemo 2 jajci, umešamo rozine (po želji), sladkor (po okusu) in vanilijev sladkor. Vse to pretlačimo. S to skutino mešanico namažemo palačinke in jih tesno zložimo v namaščen pekač.
Kislo smetano stepemo z 1 jajcem, dodamo malo sladkorja ter žlico moke, enakomerno prelijemo prek jajc in v pečici pečemo 15 - 20 minut pri 120 - 150 stopinjah.


17. Palačinke v barvah
Sestavine:
Za palačinke:
jajca
moka
mleko
vanilijev sladkor
barve za živila
(količine po občutku;)
Polnilo:
1 marelični ali breskov kompot
0,5 dl ruma
žlica ali 2 sladkorja
ščep cimeta
(to je količina za 6 - 8 palačink)
sladka smetana
Postopek:
Najprej naredimo maso za palačinke in jo poljubno obarvamo (kdor noče, lahko pač naredi navadne palačinke). Spečemo. Potem marelice oz. breskve narežemo na majhne kocke, damo v kozico in grejemo. Dodamo rum, sladkor in cimet. Ko se zgosti, napolnimo palačinke, jih zložimo v trikotnike in okrasimo s sladko smetano.


18. Palačinke s šunkinim nadevom
Sestavine:
Za palačinke:
30 dag moke
1 jajce
1 dl mineralne vode
1/4 l mleka
Za namaz:
2 lističa želatine
2 dag masla
2 dag gladke moke
3/16 l mleka
6 rezin delikatesne slanine
0,5 dl sladke smetane
200 dag prešane šunke
Postopek:
Iz sestavin za testo spečemo palačinke. Pustimo, da se ohladijo, medtem pripravimo namaz.
Želatino namočimo v mrzlo vodo. V ponvi raztopimo maslo (lahko uporabimo tudi margarino) in dodamo moko ter neprestano mešamo toliko časa, da se moka zapeče. Prilijemo mleko in še malo pomešamo. Začinimo s poprom in soljo. Ožmemo želatino in jo vmešamo. Šunko zmečkamo s paličnim mešalnikom in ji dodamo prej pripravljeno omako (prepražena moka na maslu in mleko). Masa se mora nekoliko ohladiti (ne sme se strditi), medtem stepemo sladko smetano in še to dobro vmešamo v maso.
Vsako palačinko obložimo s slanino, namažemo s šunkino maso in zvijemo. Za cca. 1/2 ure jih postavimo v hladilnik.
Nato jih narežemo na poševne rezine ter ponudimo z jogurtom, lahko tudi omako z drobnjakom.


19. Palačinke s pomarančo
Sestavine:
moka, jajca in mleko za pripravo 6 palačink
sok treh pomaranč
4 - 5 žlic sladkorja
3 kocke masla
Postopek:
Spečemo 6 palačink in jih pustimo na toplem. Medtem v veliki ponvi stopimo sladkor, da karamelizira. Prilijemo sok pomaranč in kuhamo, da se sladkor raztopi. Na koncu dodamo še kockice masla, da se napravi omaka. Odstavimo z ognja. Vsako palačinko posebej pomočimo v omako, najprej na eni strani in jo obrnemo, tako da je z obeh strani pomočena ter jo nato prepognemo v trikotnik in damo na večji krožnik. Nadaljujemo isti postopek še z ostalimi palačinkami. Na koncu preko vseh polijemo preostanek omake.


20. Prhke palačinke
Sestavine:
Zmešamo:
8 rumenjakov
11 dag margarine
5 žlic sladkorja
Dodamo:
5 dl mleka
sneg 8 beljakov
5 dag moke
Postopek:
Vse zmešamo v takem vrstnem redu, kot je napisano v sestavinah. Palačinke pečemo le na eni strani. Vse skupaj na začetku izgleda, kot da ni uspelo, ampak kar pogumno nadaljujte. Palačinke polagamo na krožnik, ker na koncu vse skupaj pride kot torta. Vmes enkrat namažemo z marmelado, enkrat pa potresemo s kakavom.
Serviramo s sladko smetano.
NAVIHANKA
 

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a NAVIHANKA » 13 apr 2012, 17:36

Še malo palačink:
21. Babičine palačinke
Sestavine:
Testo:
180 - 200 g moke (najbolje polovica gladke in polovica ostre)
ščepec soli
2 jajci
2 dl mleka
olje za peko (po potrebi)
Orehov nadev:
150 g mletih orehov
0,5 dl mleka
0,5 dl sladke smetane
ščep cimeta
2 jedilni žlici mletih keksov (najbolje Albert maslenih keksov)
1 čajna žlička ruma
50 g sladkorja
+ sladkor za posip
Postopek:
Peka testa:
V skledo k moki dodamo polovico mleka, dodamo jajci in sol. Vse skupaj zmešamo (z el. mešalnikom). Nato prilijemo še preostalo tekočino ter znova premešamo, da je testo gladko in brez grudic. V kolikor so palačinke pregoste, dodamo še mleka (po potrebi). Ponev namastimo z oljem, jo ogrejemo in na njej spečemo tanke palačinke (lahko tudi debele - po okusu). Palačinke zlagamo na krožnik.
Priprava nadeva za palačinke:
Zavremo mleko in smetano in polijemo po mletih orehih. Postopoma (med mešanjem) dodajamo cimet, drobtine, rum in sladkor. Ko je nadev premešan, nadevamo vsako palačinko, po želji pa jih lahko potresemo s sladkorjem.


22. Pečene palačinke z lešnikovim nadevom
Sestavine:
Masa za palačinke:
3 jajca
3 dl mleka
30 dag moke
ščep soli
Masa za nadev:
10 dag mletih orehov
4 žlice sladkorja
malo ruma
pol dl mleka ali sladke smetane
Postopek:
Spečemo palačinke iz navedenih sestavin. Za nadev zmešamo navedene sestavine in eno žlico nadeva namažemo po palačinki, ki jo zvijemo. Tako naredimo z vsemi palačinkami, nato jih zložimo v pekač, ki smo ga malce namastili. Čez zložene palačinke polijemo sladko smetano, ki smo ji dodali malo ruma. Damo v pečico za 15 minut na 180 stopinj.
Palačinke kar takoj serviramo na krožnik, lahko jih okrasimo s stepeno smetano.


23. Skutine palačinke s pehtranom
Sestavine:
Za testo:
15 dag moke
3 jajca
4 dl mleka
1,5 žlice razpuščenega masla
cimet
1,5 žlice sladkorja v prahu
Za nadev:
1 kg skute
3 jajca
1 kisla smetana
limonina lupina
6 - 8 žlic sladkorja
2 - 3 žlice posušenega pehtrana
Postopek:
Testo:
V skledo presejemo moko skupaj s soljo. Dodamo jajca in prilijemo polovico mleka. Vse sestavine zmešamo z mešalcem. Postopoma dodamo drugo polovico mleka, sladkor v prahu, cimet in raztopljeno maslo. Še enkrat do konca zmešamo z mešalcem, vendar ne preveč, da ne bodo palačinke gumijaste. Testo pustimo počivati 30 minut.
Medtem pripravimo nadev in sicer tako, da vse sestavine skupaj samo lepo premešamo.
Palačinke spečemo in napolnimo z nadevom (približno 2 žlici nadeva na vsako). Polijemo jih z mešanico jajc in mleka.
Pečico nastavimo na 200 stopinj in pečemo okoli 25 do 30 minut. Na koncu jih potresemo z mletim sladkorjem.


24. Refoškove palačinke
Sestavine:
Masa:
Refošk (domač)
bela moka (po potrebi)
malce mleka
1 - 2 jajci
ščepec soli
malce mineralne vode
olivno olje za pečenje
Nadev:
marmelada
ali doma dušena jabolka
Preliv:
maslo
drobtine
vanilijev sladkor
Refošk
Postopek:
Maso pripravimo kot za navadne palačinke, le da mleko dodamo samo malce na začetku, sicer pa namesto mleka uporabimo Refošk ter na koncu še malce mineralne vode. Pustimo nekaj časa počivati. Tako pripravljeno vijolično maso spečemo na kaplji olivnega olja z obeh strani.
Palačinke premažemo z marmelado (mešano, češnjevo...) ali doma dušenimi jabolki (na maslu pocvremo naribana jabolka s cimetom in sladkorjem) jih zavijemo in položimo v krožnik. Nato jih prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da na maslu popražimo drobtine, prilijemo refošk in dodamo še vanilijev sladkor (po želji).


25. Palačinke z orehi in smetano
Sestavine:
Za palačinke potrebujemo:
3 jajca
2 žlici sladkorja
ščepec soli
3 dl Radenske
1 dl sladke smetane
moka
olje
Za nadev potrebujemo:
10 dag mletih piškotov
15 dag mletih orehov
5 dag mlete čokolade
3 žlice medu
2 - 3 dl mleka
instant otrobi (niso nujni)
Za okrasitev potrebujemo:
sladko smetano
4 dag čokolade za kuhanje
2 žlici olja
Postopek:
Jajca in sladkor stepemo. Dodamo ščepec soli ter 1 dl sladke smetane. Stepamo še naprej in dodajamo Radensko. Potem dodamo še moko in stepamo, dokler ne nastane gladka zmes.
Spečemo palačinke.
Medtem ko se palačinke pečejo, naredimo nadev in okrasitev.
Orehe in piškote natopimo z mlekom (lahko je toplo) ter dodamo otrobe (po želji). Dodamo še mleto čokolado ter zmešamo (z vilico). Med sem dala v skodelico ter mu dodala 2 žlici vode in ga stopila kar v mikrovalovni pečici (1 minuta) in ga dodala k nadevu.
Nadev je gotov, manjka nam samo še okrasitev.
Stopimo čokolado, jaz dam v skodelico olje ter čokolado in 2 minuti topim v mikrovalovni pečici.
Stepemo smetano.
Palačinke nadevamo, jih položimo na krožnik in jih prelijemo s čokolado ter okrasimo s smetano.


26. Ajdove ameriške palačinke
Sestavine:
3/4 skodelice ajdove moke
3/4 skodelice pšenične moke
3,5 žličke pecilnega praška
1/2 žličke soli
1 žlica sladkorja
1 1/4 skodelice mleka
2 beljaka
3 žlice stopljenega masla
Postopek:
V skledo za mešanje damo obe moki, pecilni prašek, sol in sladkor ter premešamo. Dodamo mleko, beljaka in maslo ter zmešamo v gladko testo. V vroči ponvi spečemo palačinke na malo olja. Če imamo večjo ponev, lahko pečemo po tri palačinke (premer prb. 10 cm) naenkrat. Ker je testo bolj gosto, palačinke pri vlivanju oblikujemo z zajemalko. Ko so pečene, jih zlagamo na kup, med dve palačinki pa dodamo košček masla. Pred serviranjem je dobro, če kupček nekaj časa stoji, da se maslo stopi. Postrežemo jih lahko z različnimi sladkimi stvarmi: medom, javorjevim sirupom ali marmelado.


27. Vzhajane palačinke
Sestavine:
Testo:
8 dl mleka
9 dl moke
3 žlice sladkorja
2 jajci
1/2 žličke soli
1/2 zavitka kvasa
Namaz:
marmelada (domača slivova)
skuta
sladka smetana
Postopek:
V 1 dl mlačnega mleka zamešamo žlico sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo, da kvas vzhaja. Iz ostalih sestavin zamešamo maso in ji dodamo vzhajan kvas. Maso pustimo vzhajati na toplem kako uro in pol do dve uri. Ko pečemo palačinke, vedno zajemajmo samo od zgoraj in ne mešamo mase. Ker je masa bolj gosta in se težje razliva po ponvi, delamo malo manjše palačinke od običajnih. Pečemo pa na zmernem ognju malo dlje, ker so te palačinke tudi debelejše. Pečene palačinke namažemo z marmelado, posujemo s skuto in prelijemo s sladko smetano.
Palačinke se ne zvijajo, pač pa se jedo z vilico in nožem.


28. Čoko palačinke
Sestavine:
3 dl mleka
1 jajce
3 žlice čokolešnika
ščepec soli
8 žlic moke
Postopek:
Mleko, jajce, sol, moko in Čokolešnik zmešamo z električnim mešalnikom in iz dobljene mase spečemo palačinke.


29. Palačinke s skuto
Sestavine:
Palačinke:
2 jajci
2 žlici sladkorja
ščepec soli
pol litra mleka
2 dl Radenske
moka po potrebi
olje za peko
Nadev:
1/2 kg nepasirane skute
4 žlice kisle smetane
2 žlici sira za mazanje (smetanov)
5 žlic sladkorja
250 ml sladke smetane
2 vrečkici vanilijevega sladkorja
3 jajca
Postopek:
Palačinke: naredimo maso kot ponavadi, le da je ta lahko malo bolj gosta - da bodo palačinke debelejše. Spečemo jih vsaj 12.
Nadev:
sladko smetano zmešamo z dvemi žlicami sladkorja, da se sladkor stopi in jo nato stepemo (če imate že sladkano sladko smetano npr. hulala, dodajanje sladkorja ni potrebno). Potem dodamo skuto, kislo smetano, sir, 3 žlice sladkorja ter vanilijev sladkor - teh sestavin ne stepamo s mešalnikom (ker je potem vse skupaj preredko, ker "razbijemo" skuto). Na koncu dodamo še 3 že stepena jajca. In vse skupaj na rahlo premešemo, lahko z vilico.
Ko so palačinke pečene, jih nadevamo z dvemi žlicami nadeva ter zvijemo v "lulčke" in položimo v pekač, v katerega jaz dam tudi peki papir, da nimam preveč dela s pomivanjem.
Ko nadevamo in zložimo palačinke v pekač, bi nam moralo ostati še nadeva, katerega polijemo čez palačinke. Pečico segrejemo na 170 stopinj ter palačinke pečemo 25 minut, da porjavijo.


30. Palačinke s puranovim mesom
Sestavine:
8 palačink
25 dag puranovega (piščančjega) mesa
1 žlica Vegete
4 dag margarine
muškatni orešček
1 do 2 kisli kumarici in rdeči papriki
1 dcl kisle smetane
moka
jajca
drobtine in olje za praženje
Postopek:
Meso narežemo na kocke in ga prepražimo na margarini. Potresemo ga z Vegeto in pustimo, da se malo duši. Ko meso dobi lepo rumeno barvo (po 10 minutah), mu dodamo nastrgan orešček, dobro narezane kumarice in paprike (na majhne koščke). Pražimo še 5 minut, nato dodamo kislo smetano. Priporočam vam, da predno se lotimo kuhanja, naredimo 8 palačink in jih pustimo, da se ohladijo. Nadev nato namažemo na palačinke in jih zavijemo kot sarme. Na koncu palačinke paniramo (moka, jajce, drobtine) ter jih popražimo na olju.


31. Gratinirane palačinke
Sestavine:
250 g skute
50 g šunke (na drobno zrezane)
100 g sira (topljiv in malo parmezana)
jajce
sol
bešamel
palačinke
Postopek:
Vse navedene sestavine zmešamo v skledi in z njimi nadevamo palačinke, ki smo jih spekli po svojem receptu. Pomembno je, da so brez sladkorja. Palačinke zložimo v ognjevaren pekač, prelijemo jih z bešamelom, v katerega smo primešali malo topljivega sira in s tem prelijemo zvitke. Vse skupaj damo v pečico, da se na vrhu rahlo zapeče.


32. Palačinke s smetano in kokosom
Sestavine:
Za palačinke:
2 jajci
žlica sladkorja
ščepec soli
10 - 15 žlic moke
3 dl mleka
voda
naribana limonina lupina
vanilijev sladkor
1/2 pecilnega praška
Nadev:
3 - 4 dl sladke smetane (alpska)
sladkor v prahu
vanilijev sladkor
4 - 5 žlic kokosove moke
1 bela čokolada
Postopek:
Iz sestavin za palačinke pripravimo gladko maso in spečemo tanke palačinke.
Belo čokolado raztopimo. Sladko smetano zavremo, ji dodamo sladkor v prahu (po okusu), vanilijev sladkor, raztopljeno čokolado in kokosovo moko. To mešamo, dokler se malo ne zgosti. Odstavimo z ognja in pustimo, da se shladi. Namažemo po palačinkah. Okrasimo s sladkim grehom.


33. Zapečene palačinke
Sestavine:
Palačinke:
0,5 l mleka
1 jajce
sol
moka
Nadev:
0,20 dag slanine
3 bučke (srednje velike)
4 srednje veliki korenčki
0,20 dag mozzarelle
sol
poper
česen
drobnjak
timijan
Preliv:
0,25 l sladke smetane
2 jajci
2 žlici kisle smetane
2 žlici moke
sol in poper
0,10 dag mozzarelle
Postopek:
Iz sestavin za palačinke naredimo testo in spečemo 5 tankih palačink.
Na olju prepražimo česen in slanino, dodamo narezane bučke v kolutih ter naribano korenje. Dodamo začimbe, sol in poper. Pražimo ca. 10-15 min. Narahlo ohladimo ter dodamo naribano mozzarello.
Nadev zavijemo v palačinke, ki jih polagamo v namazan pekač.
Prelijemo z mešanico kisle smetane, sladke smetane, soli, popra, jajc, moke in preostankom naribanega sira. Pečemo v pečici pri 180-190 stopinjah cca 30 min. Toliko, da dobimo zlatorjavo barvo.


34. Palačinke z jabolki
Sestavine:
palačinke
jabolka
limonin sok
sladkor
kisla smetana
maslo
margarina
Postopek:
V spečene palačinke nadevamo naslednjo jabolčno maso: olupljena in naribana jabolka podušimo na koščku masla, dodamo malo limoninega soka in zares malo sladkorja.
Palačinke zvijemo in jih nadevamo v pomaščen pekač, prelijemo s kislo smetano (okrog 0,4 l) in damo v prej ogreto pečico na 150 - 200 stopinj. Pečemo, dokler smetana malo ne porjavi.


35. Skutine palačinke
Sestavine:
Testo:
2 jajci
5 dcl mleka
1 dcl Radenske
25 dkg ostre moke
žlička sladkorja
žlička soli
Nadev:
0,5 kg pasirane skute
1 jajce
1 vanilin sladkor
3 žlice sladkorja
1 navaden jogurt
Preliv:
2,5 dcl sladke smetane
Postopek:
Sestavine za testo zmešamo in pustimo stati 10 min. Nato spečemo palačinke in naredimo nadev.
Skuti dodamo jajce, vanilin sladkor, jogurt, 3 žlice sladkorja in vse skupaj zmešamo.
Na sredino palačinke damo po 2 žlici nadeva in ga razmažemo po palačinki, vendar ne čisto do roba.
Palačinke zvijamo tako kot kanelone in jih zlagamo v narahlo pomaščen pekač.
Pečemo jih 45 min pri temperaturi 200 stopinj, nato pekač vzamemo ven in palačinke polijemo s sladko smetano, damo nazaj v pečico in pečemo še 15 min. Ponudimo še tople.


36. Lešnikove palačinke
Sestavine:
Za testo:
¼ l mleka
140 g polnovredne moke
3 rumenjaki
3 beljaki
1 velika žlica sladkorja
1 vrečka vanilin sladkorja
ščepec soli
1/2 naribane lupine limone
Za nadev:
200 g naribanih orehov ali lešnikov
1/8 l sladke smetane
2 jedilni žlici medu
ščepec mletega cimeta
1 vrečka vanilin sladkorja
Postopek:
Vse sestavine razen beljaka zmešamo. Iz beljakov naredimo sneg in ga vmešamo v prej narejeno maso. Palačinke zlatorjavo zapečemo.
Za nadev v kozici segrejemo smetano in med. Dodamo vanilin sladkor, lešnike in cimet.
Nadev pomažemo po palačinkah in jih oblikujemo v trikotnike.


37. Palačinke Balaton
Sestavine:
Testo:
2 jajci
5 dcl mleka
20 dkg ostre moke
1 žlica sladkorja
Nadev:
15 dkg mletih orehov
8 dkg sladkorja
1 dcl mleka
5 dkg rozin
1 žlica ruma
Preliv:
2 dcl sladke smetane
8 dkg čokolade za kuhanje
2 žlici sladkorja
1 rumenjak
Postopek:
Vsebino za testo zmešamo in pustimo stati 30 min. Spečemo palačinke, jih namažemo z nadevom in 2 x prepognemo.
Nadev:
orehe polijemo s toplim mlekom, dodamo sladkor, rozine in rum ter zmešamo.
Preliv:
na rahlem ognju stopimo naribano čokolado, dodamo sladko smetano, pregrejemo in vmešamo penasto zmešan rumenjak s sladkorjem ter prelijemo po palačinkah!


38. Špinačne palačinke
Sestavine:
Za palačinke:
2 jajci
2 dcl mleka
13,5 dkg moke
ščepec soli
Za nadev:
35 dkg špinače
10 dkg skute
1 jajce
žlica drobtin
sol, poper
Za bešamel:
3 dcl mleka
3 dkg margarine
2 dkg moke
muškatni orešček
sol,poper
10 dkg naribanega sira
Postopek:
Z mleka, jajc, moke in soli pripravimo običajno testo za palačinke, ki naj stoji vsaj pol ure. Na malo olja spečemo eno za drugo približno šest tankih palačink.
Za nadev špinačo skuhamo in sesekljamo. Primešamo ji skuto, jajce, drobtine, posolimo in popopramo.
Z nadevom napolnimo palačinke in jih tesno zavijemo ter položimo drugo poleg druge na pekač.
Pripravimo bešamel: Margarino razpustimo, dodamo moko, malo prepražimo in prilivamo mleko. Mešamo z metlico, da zavre in se zgosti. Odstavimo, začinimo z muškatnim oreščkom, soljo in poprom.
Z bešamelom prelijemo palačinke v pekaču, na debelo potresemo z naribanim sirom in na hitro zapečemo v pečici pri 200 stopinjah približno 10-15 minut.


39. Palačinke z mesom
Sestavine:
moka
mleko
jajca
mleto mešano meso (svinjsko+goveje 50/50) čebula
česen
trši sir za ribanje
Postopek:
Specite palačinke po klasičnem receptu in jih odložite za kasneje.
Na olju prepražite drobno sesekljano čebulo, da lepo porjavi. Dodajte približno 0,5 kg mletega mesa in ga zdušite. Dodajte sol, poper in česen in vse skupaj dobro zdušite. Po potrebi zalijte z malo juhe, da ne bo masa presuha.
Ko je meso pripravljeno, ga namažite po palačinki ( enako kot bi mazal marmelado) in palačinko zvij v "rolado". Ko tako pripraviš več zvitih palačink, jih zloži v pekač in po njih naribaj sir (več ga je, bolje je)in vse skupaj daj v pečico za toliko časa, da se sir razpusti in dobi malo barve. Serviraj takoj. Palačinke so zelo nasitne.


40. Ameriške palačinke 2
Sestavine:
jajce
skodelico moke
malo pecilnega praška
skodelico mleka
ščepec soli
maslo
javorjev sirup
banane
nasekljane lešnike
Postopek:
V posodici penasto zmešajte jajce, moko, pecilni prašek, mleko in ščepec soli. Moko in mleko odmerite z isto skodelico.
V veliki ponvi na srednjem ognju segrejte košček masla, nato na vročo ponev z zajemalko vlivajte palačinke - ena zajemalka je dovolj velika za eno majhno palačinko, zato jih na veliki ponvi lahko pečete več hkrati. Palačinke pečite minuto ali dve, nato jih, spodaj že lepo rjave, obrnite s kuhinjsko lopatico. Pečene palačinke prenesite na krožnik, postopek pa ponavljajte, dokler ne porabite vse mase - vmes ne pozabite dodati še košček ali dva masla.
Pečene palačinke oblijte z javorjevim sirupom, obložite z bananami - svežimi ali hitro prepraženimi na maslu in potresite z grobo nasekljanimi lešniki.


41. Čokoladne palačinke
Potrebujete:
20 dag moke
2 žlici kakava v prahu (s čim višjim deležem kakava)
2 jajci
4 dl mleka
sol
maslo

Priprava:
Moko, kakav v prahu, jajci, mleko, žličko mehkega masla in ščepec ali dva soli z metlico zmešajte v gladko testo.
Če je testo zelo redko, dodajte malo moke, če pa je pregosto, prilijte malo mleka.
Testo pustite počivati vsaj petnajst minut.
Na maslu (ali na olju) specite tanke palačinke.
Še vroče palačinke lahko nadevate z različnimi dobrotami: s čokolado, ki se bo v vročih palačinkah sama raztopila, sadjem (borovnicami, malinami, ribezom, breskvami, bananami), sladoledom, stepeno smetano, marmelado ... Kombinacij je nešteto.
Nadevane palačinke zložite na četrtine in postrezite.


42. Palačinke s čokolado in banano
Potrebujete:
25 dag moke
3 jajca
5 dl mleka
sol
maslo
15 dag čokolade za kuhanje
mleti cimet
4 banane

Priprava:
Z metlico dobro razmešajte moko, ščepec ali dva soli, malo mleka, pol žličke mehkega masla in jajca.
Ko dobite gladko testo, prilijte ostalo mleko in razžvrklajte. Če imate občutek, da je testo pregosto, dodajte malo mleka (ali mineralne vode), če pa se vam zazdi preredko, dodajte žlico ali dve moke.
Na maslu specite čim tanjše palačinke.
Čokolado nalomite na koščke, stresite jih v kozico in to postavite na posodo z vročo vodo, da se čokolada lepo raztopi. Začinite jo z malo mletega cimeta.
Banane olupite in narežite na kolesca.
Palačinke namažite s čokolado, obložite z banano ter jih zložite na četrtine.
NAVIHANKA
 

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a podganca » 13 apr 2012, 18:54

ufffff, nekaj se bo pa le dalo najti za vsak okus :P
zasebni_stiki
podganca
xxx strokovnjak
 
Prispevkov: 985
Pridružen: 20.07.2008
Kraj: Ljubljana
Spol: Ženska

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a Gost » 13 apr 2012, 21:21

KLIPIČI

Potrebujemo:
- 1 kg moge: 3/4 mehke, 1/4 ostre moke
- 1/2 litra mleka
- 1 kvas
- 3 žlice sladkorja
- 2 žlički soli
- 2 dcl belega olja

Pripravimo testo. Maso razdelimo na 12 (8-12) hlebčkov in pustimo vzhajati.
Hlebčke razvaljamo in razrežemo na 8 trikotnikov. Zavijemo v rogljičke. Po njih
potresemo: sezamovo, laneno seme ali obložimo s tankimi rezinami sira. Lahko
jih posolimo.

;)
Gost
 

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a NAVIHANKA » 14 apr 2012, 06:23

RULADE

Nepečena rulada

250 g sladkorne moke, 250 g putra, 250 g mletih piškotov, 1 jajc, 200 g zrezanih bombonov, 2 žlici ruma, 100 g čokolade
Sladkor, puter in piškote dobro stepsti, dodati jajc, bombone in rum. Vse dobro premešati in oblikovati rulado. Preliti z oblivom od čokolade. Ko se ohlade, rezati.

Rulada (temeljni recept)

4 jajca, 150 g sladkorja, 150 g moke, 1 žlica ruma

Vse zmešamo in pečemo 12-15 minut na 1750. Pečeno damo na moker prtič ki smo ga posuli z sladkorno moko. Filamo po želji.

Rulada

4 žlice moke, 4 žlice sladkorja, 4 jajca

Jajca pa sladkor mešati dok ne postane penasto, potem pa počasi dodajati moko. Peči 15-20 minut. Pečeno dati na moker prtič, zaviti. Hladno odviti filati po želji in spet zaviti.

Kokosova rulada - nepečena

150 g kokosa, 300 g sladkorja, 150 g piškotov, 100 g putra, 1dcl črne kave (kuhane),3-4 reber čokolade

Piškote zgnetemo in prelijemo z kavo (če ne želimo kavo, piškote polijemo z sokom ali mlekom), dodamo 200 g sladkorja, kokos in čokolado. Vse zmešamo in razvaljamo na tenki papir ki je posut z ostalim sladkorjem. Stepemo puter z ostalim sladkorjem. Namažemo po razviti masi in počasi zvijamo v rulado. Pustimo 1-2 dni da se suši in potem režemo.

Sočna rulada

8 jajc, 8 žlic sladkorja, 100 g zmletih orehov, 2 kisle smetane

Jajca in sladkor penasto umešamo in dodamo orehe. Pečemo na 1700_ 12 minut. Ko je testo pečeno, ga damo na mokro krpo ki je posuta s sladkorjem in zvijemo. Ko je hladno odvij in namaži z smetano ter zavij. Potresi z sladkorno moko.

Zelo dobra rulada

250 g masla, 200 g sladkorne moke, 1 jajce, 200 g kuhane čokolade, 12 keksov petit beure (namesto njih lahko vzamemo 80 g zmletih orehov, 1 oblat za napolitanke

Maslo penasto umešamo, dodamo sladkor in jajce. Ko mešanica naraste, počasi dodajamo nad soparo stepeno čokolado. Kekse zdrobimo in jih dodamo mešanici. Vzamemo čist prtič in ga zmočimo z mrzlo vodo. Nanj položimo oblat in ga premažemo z nadevom. Ko postane oblat vlažen(da ga je mogoče zvijati), ga zvijemo in ohladimo v hladilniku. Mrzlo režemo na primerne rezine.

Kostanjeva rulada

500 g kostanjevega pireja, 130 g masla, 250 g sladkorne moke, 2 žlici ruma, 100 g čokolade, 1 žlička masla

Maslo penasto umešamo, dodamo sladkor in rum. Nazadnje dodamo kostanjev pire. Iz mešanice oblikujemo klobaso. Lahko pa namažemo z mrzlo vodo podolgovat manjši pekač, mešanico dobro stisnemo in zvrnemo vanj. Nad soparo stopimo čokolado, ji dodamo maslo in zmešamo. Če imamo kako dobro marmelado , jo prelijemo po kostanjevi mešanici, po njej pa še čokoladno glazuro. Hladno pecivo razrežemo na primerne rezine z nožem, namočenim v vročo vodo.

Krem rulada

200 g mletih orehov, 2 beljaka, 200 g sladkorne moke, 1 limona,
Krema : 2 kuhan rumenjaka, 100 g masla, 100 g sladkorne moke

Stepi sneg iz beljakov, dodaj orehe, sladkorno moko, sok in naribano lupino od limone. Vse zmešati in z valjarjem narediti eno pravokotno obliko. Na deski mora biti navadni sladkor. Penasto stepemo rumenjake, maslo, sladkor. S to kremo namažemo testo in zvijemo v rulado.
NAVIHANKA
 

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a NAVIHANKA » 14 apr 2012, 06:24

zum napisal/-a:KLIPIČI

Potrebujemo:
- 1 kg moge: 3/4 mehke, 1/4 ostre moke
- 1/2 litra mleka
- 1 kvas
- 3 žlice sladkorja
- 2 žlički soli
- 2 dcl belega olja

Pripravimo testo. Maso razdelimo na 12 (8-12) hlebčkov in pustimo vzhajati.
Hlebčke razvaljamo in razrežemo na 8 trikotnikov. Zavijemo v rogljičke. Po njih
potresemo: sezamovo, laneno seme ali obložimo s tankimi rezinami sira. Lahko
jih posolimo.

;)

Klipiči so zares dobri.
NAVIHANKA
 

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a curt46 » 14 apr 2012, 12:56

Verjamem navihanka, samo nekateri moški nismo dobri v peki. :(
zasebni_stiki
curt46
mojster tantre
 
Prispevkov: 13876
Pridružen: 24.07.2010
Kraj: Ljubljana
Spol: Moški

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a NAVIHANKA » 14 apr 2012, 18:19

curt46 napisal/-a:Verjamem navihanka, samo nekateri moški nismo dobri v peki. :(

Nikoli ne veš dok ne probaš.....
NAVIHANKA
 

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a curt46 » 14 apr 2012, 19:54

Jaz pekel še nisem.
zasebni_stiki
curt46
mojster tantre
 
Prispevkov: 13876
Pridružen: 24.07.2010
Kraj: Ljubljana
Spol: Moški

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a NAVIHANKA » 14 apr 2012, 20:12

Vse je enkrat prvič..saj si še mlad imaš še dosti časa.
NAVIHANKA
 

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a curt46 » 19 apr 2012, 20:19

Bomo videli, :lol: :lol:
zasebni_stiki
curt46
mojster tantre
 
Prispevkov: 13876
Pridružen: 24.07.2010
Kraj: Ljubljana
Spol: Moški

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a lada81 » 13 jun 2012, 17:10

Lili Vanili :)

Biskvit:
3 beljaki
3 žlice moke
3 žlice sladkorja

Nadev iz jagod :
1/2 kg jagod
3-4 žlice sladkorja
2dl vode ali jagodnega soka
2 vrečki preliva za torte

Krema:
1/2 l mleka
3 rumenjaki
2 jajci
1 vanili sladkor
3 žlice sladkorja
2 žlici na vrh moke
2 ml vanilijeve arome
125g margarine

Okras: stepena sladka smetana in jagode

Biskvit:
Beljake stepi v trd sneg, dodaj postopoma sladkor in moko (to vmešaj s kuhalnico)
Pekač velikosti 20x30 namaži in pomokaj. Vlij testo in peči 10 minut na 180 stopinj celzija. Pečeno daj iz pečine...pusti, da se ohladi

Nadev iz jagod:
jagode nareži ali spasiraj, premešaj s sladkorjem in primešaj preliv za torte katerega predhodno zmešaš z vodo ali sokom. Daj na ogenj dokler ne začne vret. Potem odstavi in počakaj par minutk, da se malo ohladi. Prelij preko biskvita in pusti, da se ohladi.

Krema:
Jajci, rumenjake in sladkor premešaj in dodaj moko. Vse dobro zmešaj. Maso vlij v vrelo mleko in kuhaj dokler se ne zgosti. Potem daj iz ognja in vmešaj vanilijevo aromo. V še vročo pa tudi vmešaj margarino.... kremo daj na bisvit. Pusti, da se ohladi in daj za par ur v hladilnik.

Premažeš s smetano in okrasiš z jagodami :)
lada81
 

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a uroson » 01 dec 2012, 10:44

Dejte raje linke iz kulinarike popat, ker je bolj pregledno, kot dr. romani o zelenjavi.

Tole bi zdele pohrustu:

http://www.kulinarika.net/recepti/14873 ... acna-pita/
zasebni_stiki
uroson
vikend užitkar
 
Prispevkov: 59
Pridružen: 20.11.2012
Kraj: Ljubljana
Spol: Moški

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a tperh » 02 jul 2015, 10:52

NAVIHANKA napisal/-a:ZELENJAVNE JEDI

Temeljni recept za kuhano zelenjavo: Zelenjavo otrebimo, operemo in primerno narežemo. Pristavimo jo v majhno količino vrele, slane vode. Kuhamo do mehkega, nato odcedimo Iz maščobe in moke naredimo svetlo prežganje in ga z zelenjavno vodo med mešanjem razkuhamo. Razkuhano prežganje naj vre 10-15minut, tedaj dodamo kuhano in odcejeno zelenjavo. Dobro prevremo.

Temeljni recept za dušeno zelenjavo: Zelenjavo otrebimo, operemo in primerno zrežemo. V vroči maščobi prepražimo čebulo, dodamo zelenjavo, prilijemo malo vode in pokrito dušimo. Solimo, po potrebi dodajamo tekočino. Malo preden je zelenjava mehka, jo pomokamo in še malo zalijemo. Zgostimo z malo moke ali maslom.

Temeljni recept za zelenjavo na maslu: Zelenjavo skuhamo v majhni količini slane, vrele vode in odcedimo. Razvrstimo jo na plošči in prelijemo z vročim maslom ali pa v ponvi segrejemo maslo in na njem na hitro prepražimo zelenjavo. Začinimo po okusu.

Kremna špinača

1 kg špinače, 1 skodelica slanega kropa, 50 g maščobe, 30 g moke, čebula, 1/4 l špinačne vode, sol, skodelica smetane ali mleka, muškatni orešček

Špinačo preberemo, dobro operemo in v majhni količini slanega kropa skuhamo in odcedimo, nato jo sesekljamo ali zmeljemo. Iz maščobe, moke in sesekljane čebule naredimo prežganje, mu dodamo špinačo in nekaj minut skupaj dušimo. Prilijemo špinačno vodo, solimo in gladko razkuhamo. Špinačo izboljšamo z mlekom ali smetano in muškatom.

Špinača v maslu

1 kg špinače, 50-75 g masla, sol

Mlado špinačo preberemo in dobro operemo. Liste po možnosti brez dodatka tekočine, le v lastnem soku, dušimo 5-10 minut. Dobro jih odcedimo, pustimo cele ali jih grobo sesekljamo. V vročem maslu jih prav na hitro prepražimo. Solimo.

Pikantna špinača

1 kg špinače, 1 debela čebula, 1 česnov strok, peteršilj, 40 g masla, 1 surov nariban krompir, sol, poper, muškatni orešek, limonov sok

Oprano špinačo dušimo v lastnem soku, odcedimo in sesekljamo. Fino sesekljamo tudi čebulo, česen in zelen peteršilj. Vse troje lahno prepražimo v maslu, dodamo špinačo, nariban krompir, prilijemo malo vode in skuhamo. Začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreškom in limonovim sokom.

Špinačin narastek

sestavine kot pri pikantni špinači (zgoraj)
Omaka: 60 g masla, 3 rumenjaki, 3/4 skodelice kondenziranega mleka, 100 g naribanega sira, 4 beljaki
Za gratiniranje: 2 v mehko kuhani jajci, 2-3 čebule, 200 g šunke

Špinačo dušimo po prejšnjih receptih. Pripravimo omako. Maslo razpustimo v vodni kopeli, dodamo rumenjake in kondenzirano mleko ter stepamo, da se zgosti v gosto omako. Vzamemo iz vodne kopeli in primešamo nariban sir. Beljake stepemo v trd sneg in ga zamešamo v omako, zatem tudi sesekljano špinačo. Zmes denemo v pomaščen model za narastke ali kar v kozico. Obložimo s polovicami mehko kuhanih jajc in gratiniramo 15 minut. Čebulo zrežemo na obročke in jih z rezanci šunke prepražimo ter s tem potresemo že gratiniran narastek. Zraven serviramo toast in paradižnikovo solato.

Palačinke s špinačo

sestavine kot za pikantno špinačo (glej zgoraj)
Testo za palačinke: 6 jajc, 1 ščep soli, 250 g moke

Špinačo dušimo kot za pikantno špinačo. Iz sestavin za palačinke naredimo žvrkljano testo in spečemo palačinke. Nadenemo jih z dušeno pikantno špinačo ter prepognemo.

Priloge: paradižnikova omaka, debelejše rezine salam.

Šunkini zvitki s sirom na špinači

sestavine kot za pikantno špinačo (zgoraj), 4 rezine kuhane šunke, 4 rezine sira, 1 jajce, drobtine, olje za cvrenje

Pripravimo pikantno špinačo. Rezine šunke obložimo z rezinami sira, zvijemo v zvitke in jih spnemo z zobotrebci. Paniramo v razžvrkljanih jajcih in drobtinah. Ocvremo v vročem olju. Sir se mora začeti razpuščati. Ocvrte zvitke zložimo na špinačo.

Priloge: krompirjev pire, paradižnikova solata.

Italijanski špinačni lonec

1 kg špinače, 50 g masla, 2 v trdo kuhani jajci, sol, muškatni orešek, 2 skodelici kuhanega riža, 125 g šunke, 2 žlici naribanega sira, 4 jajca, masleni kosmi

Špinačo preberemo, operemo, odcedimo, polijemo z vrelo vodo in pustimo nekaj časa, nato jo odcedimo in grobo sesekljamo. Maslo penasto umešamo, pridenemo grobo sesekljani jajci, sol, muškatni orešek. Riž zmešamo s sesekljano čebulo in naribanim sirom. Pomastimo model za narastek, nato pa zložimo po plasteh riž in špinače. Zgornja plast naj bo špinača. Na vrhu naredimo vdolbine, v vsako položimo eno surovo ubito jajce. Jed obložimo z maslenimi kosmi in jo v pečici dobro prepečemo (gratiniramo).

Korenček

750 g korenčka, 60 g masla, 1 ščepec sladkorja, 1/4 - 3/8 l tekočine, sol, 1 žlica moke, peteršilj

Korenček operemo, ostrgamo, ponovno operemo in zrežemo na kocke, ploščice ali ga naribamo. V maslu svetlo zarumenimo ščepec sladkorja, zalijemo, solimo, dodamo korenček in ga dušimo 30-60 minut. Po malem dolivamo vodo. Po želji ga lahko pomokamo, dobro prekuhamo in začinimo. Potresemo s sesekljanim peteršiljem. Mlad korenček je mehak v krajšem času, starega pa moramo dušiti dlje.

Korenček z grahom

500 g korenčka, 250 g graha, vse druge sestavine kot pri prvem receptu (zgoraj)

Korenček pripravimo kot zgoraj, grah zluščimo. Obe zelenjavi prepražimo na maslu, skupaj s ščepcem sladkorja. Prilijemo malo vode in dušimo. Ravnamo kot v prvem receptu. Lahko pa pripravimo vsako zelenjavo zase. Na ploščo ali v skledo damo v sredo korenček, okoli pa grah.

Mladi korenček

750 g mladega korenčka, 50 g masla, 1/4 l juhe ali vode, ščepec sladkorja, ščepec soli, peteršilj

Mlad korenček samo dobro operemo s krtačko in splaknemo. Majhne pustimo cele, večje zrežemo na kolesca. Prepražimo v maslu, zalijemo z juho ali vodo, začinimo, dušimo 30 minut. Potresemo s peteršiljem.

Grah s čebulo in slanino

1 kg graha v stročju, 60-75 g z mesom prerasle slanine, 1 drobna čebula, 1/2 skodelice juhe ali vode, sol,poper, maslena kroglica, 1 žlica kisle smetane

Čebulo drobno narežemo, slanino pa na kocke. Malo jo precvremo, dodamo zluščen grah, zalijemo z vodo ali juho, solimo in popramo. Dušimo 20-30 minut. Zgostimo z masleno kroglico, izboljšamo s smetano, po želji začinimo še z worcestrsko omako.

Zeleni grah

1 kg zelenega graha v luščinah, 50 g masla, 1 ščepec sladkorja, malo tekočine, sol, po želji žlico moke ali maslena kroglica

Zluščen grah dušimo skupaj s sladkorjem in maščobo, po malem zalivamo in dušimo 20-30 minut. Če želimo, lahko grah pomokamo ali vežemo z masleno kroglico, nekoliko zalijemo in prekuhamo. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Masleni grah

1 kg graha v stročju, 50 g masla, sol, peteršilj

Zluščen grah v slani vodi skuhamo in odcedimo. Na hitro ga prepražimo na maslu (sotiramo) ali ga z razpuščenim maslom polijemo. Grah iz pločevinke odcedimo in ga v vročem maslu na hitro prepražimo.

Mešana zelenjava

1 kg različne zelenjave, 60 g maščobe, 1/4 - 1/2 l tekočine, 1 žlica moke, muškatni orešek, peteršilj

Uporabimo razno zelenjavo: korenček, grah, cvetačo, stročji fižol, kolerabice, špargeljne. Otrebljeno operemo. Primerno narezano prepražimo na vroči maščobi (razen cvetače in špargeljnov), malo zalijemo, solimo. Dodamo cvetačo in špargeljne. Skupaj dušimo okoli pol ure. Na željo zgostimo z moko in dobro prevremo. Ponekod mešano zelenjavo lahko kupijo v konzervah

Kolerabica po dunajsko

4 kolerabice, slana voda, 50 g maščobe, 40 g moke,3/8 l zelenjavke, sol, 1 žlica smetane, peteršilj, muškat

Odstranimo liste in jim odstranimo večje žile. Glavico olupimo, zrežemo na kocke in skuhamo(lahko skupaj z listi). Kuhane liste sesekljamo. Iz maščobe in moke naredimo svetlo prežganje, ga zalijemo in razkuhamo z vodo od kuhanih kolerabic. Dobro prevremo, dodamo narezane glavice in zelenje. Okus izboljšamo s smetano, muškatom in peteršiljem. Solimo. Dobro prekuhamo.

Dušena kolerabica

4 mlade kolerabice, 50 g masla, 3/4 l tekočine, sol, 1 žlica moke ali maslena kuglica, peteršilj

Glavico olupimo in naribamo. Dušimo na maščobi z dodatkom tekočine in soli. Kolerabice lahko zgostimo z žlico moke že v začetku dušenja ali pa t masleno kroglico. Dušimo pol ure.

Stročji fižol v omaki

750 g stročjega fižola, šatraj,slana voda, 50 g masla, 30 g moke, 1 žlička čebule, 3/8 l zelenjavke, sol, poper, 1 žlica kisa, peteršilj

Fižol otrebimo,operemo in nato zlomimo na manjše kose. V slani vodi jih kuhamo skupno s šatrajem 20 - 30 minut in odcedimo. Iz maščobe, moke in čebule naredimo svetlo žganje, ga zalijemo s fižolovko(vodo v kateri se je kuhal fižol), razkuhamo in solimo. V omako vložimo fižol, popopramo, okisamo in začinimo s peteršiljem. Namesto šatraja lahko dodamo majaron.

Dušeno fižolovo stročje

750 g stročjega fižola, 50 g masla, 1/2 žličke čebule, šatraj, 3/8 l tekočine, sol, poper, peteršilj, po želji
ena žlica moke

Na vroči maščobi dušimo natrgan fižol in čebulo, po potrebi dolivamo malo tekočine. Solimo, popopramo, potresemo s peteršiljem. Dušimo pol ure. Med dušenjem lahko tudi pomokamo ali proti koncu dodamo maslo. Lahko k fižolu dodamo korenček, svežo papriko ali cvetačo in skupaj dušimo.

Stročji fižol s smetano

kuhan stročji fižol, peteršilj, drobnjak, sol, smetana

Vročem, kuhanemu fižolu dodamo drobnjak, peteršilj, sol in smetano ter dobro premešamo.

Stročji fižol v omaki

2 kg fižola brez nitk, 2 veliki čebuli, 5 korenčkov, 4 paradižnike, 2 papriki, olje, začimbe

Na čebulo , ki smo jo malo prepražili damo na koščke narezan paradižnik in papriko, malo prepražimo in dodamo na kose narezan fižol in korenček. Zalijemo z 1 l vode, dodamo majaron, žlico gorčice, 2 jušne kocke( lahko tudi vegeta), sol in poper. Pokrito dušimo, dokler se fižol ne zmehča, nato ohladimo in spravljeno v male posodice damo v skrinjo. Če želimo takoj uporabiti razžvrkljamo vodo z malo moke in kuhamo še 10 minut, ponudimo s kuhanim krompirjem.
Če želimo lahko tudi naredimo s testeninami tako da skuhamo polžke ki jih dodamo fižolovi omaki in lahko na koščke narezane hrenovke. Ponudimo kot samostojno jed.
Tudi lahko naredimo takole: 4 večje krompirje olupimo in skuhamo ter dodamo fižolovi omaki in prekuhamo. Iz mletega mesa , soli, popra, česna naredimo kroglice ki jih v olju opečemo. Na krožnike naložimo fižolovo omako in jo potresemo z kroglicami.

Por v omaki

1 kg pora, slana voda, 50 g maščobe , 30 g moke, 3/8 l zelenjavke, sol, muškat, 2 žlici kisle smetane

Por očistimo.Odstranimo mu slabe liste in operemo. Zrežemo na 2 cm velike kose in jih v slani vodi kuhamo 15 minut. Iz maščobe in moke naredimo svetlo prežganje, razkuhamo ga z vodo v kateri se je kuhal por. Solimo. Vložimo por , začinimo z muškatom, prevremo in dodamo smetano.

Dušeni por

1 kg pora, 50 g maščobe, sol, 1/4 l tekočine, maslena kroglica ali žlica moke, 2 žlici smetane, muškatni orešek, worcestrska omaka, vino

Por očistimo slabih in trdih zelenih listov, stebla razpolovimo, skrbno operemo in zrežemo na koščke, dolge nekaj cm. Dušimo jih na maščobi, ki jih prilijemo nekaj tekočine. Med dušenjem solimo in začinimo. Proti koncu kuhanja (okoli 20 minut) primešamo še smetano, nekaj kapelj worcestrske omake in malo vina.
Por lahko zgostimo s pomokanjem ali masleno kroglico.

Prepečeni por

1 kg pora, slana voda, 3-5 žlic naribanega sira, 2 žlici drobtin, masleni kosmi

Por očistimo slabih in zelenih listov ter operemo. Zelo debela stebla tudi po dolgem razpolovimo. Zrežemo na nekaj cm dolge kose, ki jih kuhamo v malo slane vode okoli 10 minut. Odcedimo. V pomaščeni model za narastke razvrstimo por, ga vmes potresamo z naribanim sirom in drobtinami. Po vrhu razvrstimo maslene kosme. Gratiniramo v vroči pečici 15-20 minut. Iz sira mora nastati po vrhu zapečena skorjica.

Šunkini zvitki s porom

750 g pora, slana voda, za vsak por tanka rezina šunke
Omaka: 20 g masla, 20 g moke, 1/4 l zelenjave, sol, muškatni orešek, 2 žlici smetane, nariban sir

Por očistimo, zelene dele odrežemo, operemo. Zelo debela stebla po dolgem razpolovimo. Pore zvežemo v snopiče in jih v slani vodi napol skuhamo (10 minut). Razvežemo in odcedimo. Pore zavijemo v rezine šunke, zvitke zložimo v pomaščen model za pudinge. Prelijemo z omako in potresemo s sirom. V vroči pečici gratiniramo 20 minut.

Omaka: Iz maščobe in moke naredimo svetlo prežganje, ga razkuhamo z vodo od pora, solimo in začinimo z muškatom. Nazadnje primešamo smetano.


Por z maslom

1 kg pora, slana voda, 750 g masla, po želji nariban sir

Nežna porova stebla očistimo, zelene dele odrežemo, operemo (debela stebla razpolovimo). Pore skuhamo v slani vodi (okoli 20 minut) in jih odcedimo. Še vroče zložimo na pogreto ploščo, polijemo z vročim maslom in potresemo s sirom.

Ocvrt por

750 g pora, slana voda, za vsak por ena rezina šunke
Za paniranje: moka, 1 jajce, drobtine, maščoba za cvrenje

Por očistimo, zelene dele odrežemo in por operemo. Vsako steblo počez razpolovimo. V slani vodi jih na pol skuhamo (10 minut) in nato odcedimo. Vsak kos pora zavijemo v šunko, paniramo in ocvremo. Zraven ponudimo bešamelno omako.

Por s paradižniki

1 kg pora, 100 g suhe slanine, 1 žlica moke, 1 žlica paradižnikove mezge, 1/4 l tekočine, sol, ščepec sladkorja, 3 žlice smetane

Por očistimo, operemo in zrežemo na koščke. V drobno narezani slanini ga najprej malo pražimo, nato dušimo, primešamo paradižnik in zalijemo. Začinimo s soljo in sladkorjem ter dušimo do mehkega (20 minut). Nazadnje primešamo smetano.

Brstični ohrovt

750 g brstičnega ohrovta, slana voda, 40 g maščobe, 30 g moke, 3/8 l zelenjavke, sol, muškatni orešek

Brstičke kuhamo v slani vodi 20 minut in odcedimo. Iz maščobe in moke naredimo svetlo prežganje, ga razkuhamo z vodo od kuhanja brstičev, solimo in dodamo brstičke. Začinimo z muškatom in prevremo.

Dušeni ohrovtovi brstički

750 g ohrovtovih brstičkov, 50 g masla, 1/4 - 3/8 l tekočine, sol
Po želji: maslena kroglica, 1 žlica moke, muškatni orešek, worcestrska omaka

Brstičke operemo in mokre damo na vroče maslo. Dušimo, vmes prilivamo malo tekočine (čas dušenja okoli 20 minut). Zgostimo s podmetom iz moke in žlico mrzle vode ali z masleno kroglico. Začinimo z muškatom in worcestrsko omako.

Ohrovtovi brstički s šunko

iste sestavine kot pri dušenih brstičkih (glej zgoraj), 100-150 g kuhane šunke

Pripravimo jih kot dušene brstičke. Preden jih damo na mizo, zamešamo vanje na rezance narezano šunko.

Ohrovtovi brstički v maslu

750 g ohrovtovih brstičkov, slana voda, 50-75 g masla, 2 žlici sira

Ohrovtove brstičke skuhamo v slanem kropu (okoli 20 minut) in jih odcedimo. Razvrstimo jih na pogreto ploščo ali v plitvo skledo in prelijemo z vročim maslom, po želji potresemo še z naribanim sirom.

Prepečeni ohrovtovi brstički

750 g ohrovtovih brstičkov, slana voda, 100 g suhe slanine, 250 g paradižnikov, sol. 3-5 žlic naribanega sira, drobtine, masleni kosmi

Brstičke operemo in nato na pol skuhamo v slani vodi (okoli 10 minut). Odcedimo. V pomaščeni model za narastke denemo na kocke zrezano slanino, po vrhu pa brstičke. Obložimo z rezinami olupljenega paradižnika. Solimo, potresemo s sirom in drobtinami. Po vrhu razvrstimo maslene kosme. Gratiniramo v vroči pečici 15-20 minut.

Narastek iz ohrovtovih brstičkov

750 g ohrovtovih brstičkov, slana voda, 100-200 g šunke
Po želji: 250 g paradižnikov
Bešamelna omaka: 20 g masla, 20 g moke, 1/4 l mleka, sol, nariban parmezan

Brstičke v slani vodi na pol skuhamo (okoli 10 minut) in odcedimo. V pomaščen model za narastke naložimo izmenično brstičke, sesekljano šunko in bešamel. Po želji vlagamo vmes še paradižnikove rezine. Potresemo s parmezanom in v vroči pečici gratiniramo 15-20 minut.

Bešamelna omaka: Na maslu moko lahno prepražimo, počasi zalijemo z mlekom (ali pol mleka, pol vode od kuhanja brstičev) in razkuhamo. Začinimo in dobro prevremo.

Cvetača v omaki

1-2 cvetači, slana voda
Prežganje: 50 g masla, 40 g moke, 1/2 l zelenjavke, sol
Po želji: smetana, limonov sok, 1 rumenjak

Cvetačo razdelimo na cvetke, jih operemo in v slani vodi kuhamo 15-20 minut. Iz masla in moke naredimo svetlo prežganje in ga počasi razkuhamo z vodo, v kateri so se kuhale cvetačne cvetke. Solimo. Dobro prevremo, da se omaka zgosti. Po želji jo izboljšamo s smetano, limonovim sokom in rumenjakom. Vložimo cvetke, omaka ne sme več vreti. Jedi lahko dodamo tik pred serviranjem košček svežega mesa.

Cvetačni narastek

1-2 cvetači, slana voda, 100-150 g šunke
Omaka: 20 g masla, 20 g moke, 1/4 l zelenjavke, sol, smetana, limonov sok, 1 rumenjak
Po želji: nariban parmezan

Cvetačo razdelimo na cvetke in operemo. V slani vodi jih na pol skuhamo (okoli 10 minut) in odcedimo. V pomaščen model za narastke zložimo izmenično cvetke, na rezance narezano šunko in omako. Potresemo s parmezanom. Gratiniramo 15-20 minut v vroči pečici.

Omake: Iz masla in moke naredimo svetlo prežganje in ga počasi razkuhamo z vodo, v kateri smo kuhali cvetačo. Solimo. Prevremo, da se omaka zgosti. Izboljšamo jo z limonovim sokom in legiramo s smetano in rumenjakom. Omaka mora biti precej gosta.

Cvetača v pečici

sestavine so iste kot pri cvetači v omaki; prepražene drobtine, nariban sir, peteršilj

Cvetačo operemo, očistimo in pustimo celo. Položimo jo za pol ure v slano vodo, da izleze mrčes. V slani vodi jo nato počasi kuhamo okoli 20 minut in odcedimo. Iz masla in moke naredimo svetlo prežganje, ga razkuhamo z vodo, v kateri smo kuhali cvetačo, solimo in kuhamo, da se omaka nekoliko zgosti. Začinimo z limono ter legiramo s smetano in rumenjakom. Cvetačo položimo na pomaščen model za narastke, prelijemo z omako in potresemo z drobtinami. Gratiniramo v vroči pečici 15-20 minut. Pred serviranjem cvetačo potresemo z naribanim sirom in sesekljanim peteršiljem.

Cvetača z maslom in drobtinami

1-2 cvetači, slana voda, 75-100 g masla, 4 žlice drobtin

Cvetačo očistimo in pustimo celo. Položimo jo za pol ure v slano vodo, da izleze mrčes. Nato jo v slani vodi, ki ji prilijemo malo mleka, kuhamo okoli 20 minut. Iz vode jo previdno dvignemo z lopatico. Položimo jo na pogreto servirno ploščo in zabelimo s prepraženimi drobtinicami ali samo z vročim maslom.

Prepečena cvetača

1-2 cvetači, slana voda, 5 žlic naribanega sira, 2 žlici drobtin, masleni kosmi

Cvetačo razdelimo na cvetke, jih operemo in na pol skuhamo v slani vodi (okoli 10 minut). Odcedimo. Cvetke zložimo v pomaščen model za narastke, potresemo jih s sirom in drobtinami in obložimo z maslenimi kosmi. V vroči pečici gratiniramo 15-20 minut.

Ohrovt

1 kg ohrovta, slana voda, 50 g maščobe, 30 g moke, malo čebule po želji, 1/4 l zelenjavke, sol, muškatni orešek

Ohrovt očistimo, mu izrežemo močna rebra in ga operemo. V slanem kropu ga kuhamo 25 minut. Odcedimo. Na deski ga na grobo zrežemo ali ga zmeljemo. Iz maščobe in moke pripravimo svetlo prežganje, dodamo ohrovt in dušimo 5 minut. Zalijemo z vodo (od kuhanega ohrovta) in začinimo. Dobro prekuhamo. Grobo narezan ohrovt lahko le dušimo v maščobi, moke mu ne dodamo.

Kitajsko zelje

1 kg kitajskega zelja, 40 g maščobe, 60 g slanine, 1/2 čebule, malo juhe, 1 žlica moke, sol, muškatni orešek
Uvele liste potrgamo, glavice prerežemo po dolgem, na polovico, štorčke izrežemo. Hitro operemo in nato zrežemo na tanke rezance. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo zelje, prilijemo malo juhe in dušimo 20-25 minut. Vežemo s podmetom. Solimo in začinimo z muškatnim oreškom.

Kodrasto (zeleno) zelje

sestavine kot pri ohrovtu

Liste operemo, nato osmukamo. Nadaljnja priprava je razvidna pri ohrovtu.

Rdeče zelje

1 kg rdečega zelja, 50 g maščobe (svinjske ali gosje masti), 2-3 jabolka, 1 žlica sladkorja, 1 žlička čebule, 1/4 - 1/2 l vode, sol. 1 lovorov list, 1-2 klinčka, 2 žlici kisa, 1 žlica moke, 2 žlici brusnic, 1/2 skodelice rdečega vina

Zelje otrebimo, operemo, zrežemo ali naribamo. V maščobi prepražimo sesekljano čebulo in sladkor, dodamo zelje in na rezance narezana jabolka. Malo zalijemo, solimo, začinimo z lovorom in klinčki. Okisamo. Dušimo 30-45 minut. Vmes večkrat prilijemo malo vode. Zelje lahko tudi pomokamo. Nazadnje mu primešamo brusnice in vino. Brusnice okus lepo zaokrožijo, nadomestimo jih z ribezovimi jagodami ali želejem, ali pa dodamo več jabolk. Na vrhu zelja lahko dušimo še pest maronov, ki jih prej olupimo.

Zelje po bavarsko

1 kg belega zelja, 50 g maščobe (slanine), 1 žlička sladkorja, čebula, kumina, sol, 1/4 - 1/2 l tekočine, 2 žlici kisa, 1-2 žlici moke

Zelje operemo, naribamo ali narežemo. V vroči maščobi (slanini, svinjski ali gosji masti) zarumenimo sladkor in sesekljano čebulo, dodamo zelje in kumino. Solimo, zlijemo in dušimo. 10 minut pred koncem dušenja okisamo in zgostimo s podmetom. Skupni čas priprave je 45 minut.

Vinsko zelje

1 kg belega zelja, 40 g maščobe (slanine), 1 žlička sladkorja, 1 čebula, 2 jabolki, 1/4 l tekočine, sol. 1 skodelica belega vina

Pripravimo ga po prejšnjem receptu, le brez moke. Proti koncu ga začinimo z vinom.

Kislo zelje

750 g kislega zelja, 60 g maščobe, 1 čebula, česen, 1/2 l tekočine, brinove jagode, 1 žlička kumine, lovor

V vroči maščobi zarumenimo sesekljano čebulo in česen, dodamo razrahljano zelje, kumino , lovor in brinove jagode. Dušimo 10 minut, zalijemo z vročo tekočino in dušimo eno uro. Proti koncu kuhanja primešamo nekaj surovega zelja. To ni samo zdravo temveč izboljša okus. Dušimo le nekaj minut. V zelju lahko kuhamo svežo ali suho slanino. V tem primeru zmanjšamo količino maščobe.


Ogrsko kislo zelje

750 g kislega zelja,50 g masti, 125 g prekajene svinjine, sol, česen, lovor, 2 klinčka, 3 brinove jagode, 40 g maščobe, 250 g čebule, 1 žlica moke, 1 skodelica kisle smetane, 2 žlici paradižnika, 1-2 žlici moke, 1ščepec soli in sladkorja

Prekajeno meso zrežemo na kocke in jih v vroči maščobi opečemo. Dodamo polovico kislega zelja,česen, lovor, klinčke, brinove jagode, sol. Zelje dušimo v lastnem soku 20 -25 minut. V drugi posodi prepražimo na maščobi sesekljano čebulo. Ko postekleni , jo pomokamo, prilijemo smetano, dodamo paradižnik, papriko, sol in sladkor. Dobro zmešamo in dodamo drugo polovico zelja. Pokrito dušimo 15 minut. Zelje iz obeh posod zmešamo. Zraven ponudimo cmoke ali krompirjev pire.

Jajčevci na žaru

4 velike jajčevce, olje, sol, poper, česen in malo kisa od vloženih kumaric

Jajčevce operemo, osušimo in neolupljene podolžno razrežemo na rezine, opečemo na žaru. Opečene solimo. Popopramo, potresemo s česnom, polijemo z oljem in kisom. Damo v hladilnik vsaj eno uro pred serviranjem. Ponudimo s kruhom, pršutom ali mesom pečenim na žaru

Jajčevci za posebno priložnost

2 večja jajčevca, 20 dag skute, 3 žlice kisle smetane, 8 dag sira, 2 žlici parmezana, sol, drobnjak

Jajčevce opečemo na žaru kot v prejšnjem receptu, solimo, pokrijemo in pustimo da stojijo nekaj časa. Skuto zmešamo z sirom, smetano in parmezanom, vse skupaj po okusu solimo. Na vsako rezino jajčevca damo nadev in zvijemo. Ponudimo s kruhom.

Popečeni jajčevci v omaki

večje jajčevce, olje, čebulo, rdečo vino, 2 dcl kečapa, jušno kocko, malo gorčice, svežo baziliko in nekaj žlic parmezana

Jajčevce operemo in podolžno razrežemo na štiri dele, solimo jih in na vročem olju z vseh strani. Damo na papir da se odcedi. Shranimo jih na toplo. Na olju prepražimo čebulo, vmes jo nekajkrat zalijemo z vodo, da razpade. Prilijemo 1 dcl vina, kečap, solimo, popopramo, dodamo baziliko, gorčica, jušno kocko in 2 dcl vode, kuhamo 5 minut, nato zlijemo omako v pekač, po njej pa porazdelimo jajčevce tako da so z olupkom spodaj. Potresemo z parmezanom in pečemo v pečici 10- 15minut.

Polpeti iz bučk

Za 2 osebi : 150 g belega kruha, 2 čajni žlički limoninega soka, 2 male čebuli, nekaj listov bazilike, 2 jajca, sol. Poper, 2 bučki, olje za praženje, 2 lončka jogurta, 2 stroka česna, nekaj listov bazilike

Čebulo narežemo na drobno z nekaj listi bazilike, kruh (nekaj dni star) nadrobimo v limonin sok. Dodamo jajca, solimo in popopramo, bučke operemo in naribamo v maso (mlade bučke ribamo neolupljene) in vse skupaj zmešamo.Oblikujemo polpete in jih spečemo. Preostalo baziliko narežemo na tanke rezance, jogurt gladko zmešamo in začinimo s stisnjenim česnom, soljo, poprom in baziliko. Z omako prelijemo polpete.
Pečene bučke z gorgonzolo

Za 6 oseb: 2 bučki, 50 g gorgonzole, 10 manjših paradižnikov,parmezan in poper.

Bučke operemo, zbrišemo in narežemo na 1 cm debele kolobarčke, malo izdolbemo in napolnimo z koščki gorgonzole. Oprane zrele paradižnike narežemo na tanke rezine in jih položimo na bučke. Potresemo sveže naribanim parmezanom, dodamo malo popra in popečemo na žaru 5 minut.

Polnjena paprika z feta sirom in koruzo

4 velike rumene paprike,čebula,žlica olja,500gr pretlačenega paradižnika(iz pločevinke)250 gr koruze,200 gr feta sira,100gr kisle smetane,100 gr drobtin,žlico peteršilja,šopek mlade čebule,sol,poper,100ml belega vina,3 paradižnika cela
Na olju spražimo čebulo,dodamo 100gr paradižnika,koruzo,narezan sir,kislo smetano,drobtine in peteršilj in mlado čebulo narežimo na kolobarčke in dodamo k nadevu.
Z nadevom filamo paprike,ki smo jih oprali in očistili sredino in jih postavimo v pekač.zalijemo z vinom in preostalim paradižnikom.Pečemo 25-30 minut na 180° .Paradižnik in preostalo čebulo narežemo in dodamo v omako.

Zdrobovi zrezki

Krompir narežemo na tenke listke, korenje na palčke in damo kuhati. Na olju prepražimo čebulo in solimo. Faširano meso damo na čebulo. Mešamo da je meso lepo razdvojeno. Zdrob skuhamo v mleku ( po navodilu na vrečki ). Mesu dodamo baziliko, peteršilj, česen in poper., ter dobro premešamo. Krompir in korenje dobro pretlačimo, dodamo gresu. Ko se meso ohladi dodamo 2 jajci in vse zmešamo z korenjem in krompirjem. Lahko z mešalnikom mešamo v gladko maso. Iz mase ( ki smo jo pustili stati v hladilniku 30 minut ) naredimo zrezke in jih spečemo. Na olju segrejemo ketchap in ga polijemo po zrezkih.

a lahko en pa po en recept. se sploh ne znajdem
tperh
 

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a nadine » 02 jul 2015, 15:32

..sladoled iz avtomata.....

...lansko leto sem si kupila aparat za sladoled.....

..imate morda kakšen dober recept za sladoled ???.....pa da ne bi bilo prav ogromno sladkorja.... :mrgreen:
zasebni_stiki
nadine
mojster tantre
 
Prispevkov: 1593
Pridružen: 26.08.2011
Kraj: Kranj
Spol: Ženska

Re: KUHARSKI RECEPTI

OdgovorNapisal/-a bejba » 02 jul 2015, 18:21

nadine napisal/-a:..sladoled iz avtomata.....

...lansko leto sem si kupila aparat za sladoled.....

..imate morda kakšen dober recept za sladoled ???.....pa da ne bi bilo prav ogromno sladkorja.... :mrgreen:po svojem okusu kombiniraj in raziskuj: sadje plus sladka smetana, kisla smetana, jogurt, mascarpone.

osnovnemu sadju običajno dodam banano, da okus sladoleda zaokroži in reducira količino sladkorja.
zasebni_stiki
bejba
opazovalec za zaveso
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 26.06.2015
Kraj: Ljubljana
Spol: Ženska


Vrni se na Smetišče

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost